Wiosna to idealny czas, by zacząć zwracać uwagę na swoją dietę. Na to, co kładziemy na talerz i skąd to pochodzi. Już w sklepach pojawiają się pierwsze nowalijki, na razie zagraniczne, lecz już za parę tygodni pojawią się krajowe. Sałata, rzodkiewki, zioła, marchew, młode ziemniaczki, szparagi, botwinka, ... Mmmm... Już nie mogę się doczekać!
Wiosną, dzięki dostępności świeżych warzyw, a później i owoców, łatwiej zadbać, by nasze odżywianie było jak najbardziej naturalne. Bez chemii, bez sztucznych ulepszaczy, nieprzetworzone, najlepiej domowe i sporządzane od podstaw, a nie z pół- lub co gorsza, z gotowych produktów. Postawmy więc na naturalną kuchnię!
Wraz ze wzrostem świeżych, polskich warzyw, trafia do księgarń nowa książka kulinarna Małgorzaty Puzio pod tytułem "Naturalna kuchnia". Znajdziemy w niej zbiór autorskich przepisów aktorki, prezenterki kulinarnej oraz promotorki zdrowej żywności. A wśród nich: domowy kwas buraczany, zupa krem z awokado, domowy makaron z jajek zielononóżki z zielonym pesto a la Puzio, amarantusowe racuchy drożdżowe z jabłkami, koktajl ogórkowy, zapiekanka z bakłażanów na polską nutę, czyli parmigiana di melanzane, paella czosnkowa z kaszy gryczanej... Ponad 100 przepisów. Są zupy, przystawki, dania główne, śniadania, kolacje i desery. Jest oczywiście dużo warzyw, ale też i dań z ryb czy najzdrowszych mięs. Są również propozycje na wypiek domowego pieczywa.
Wszystkie przepisy zostały uporządkowane, dopasowane do pory dnia i zamieszczone w rozdziałach:
1. Wstawaj, szkoda dnia
2. W samo południe
3. Zupa czy słońce, czy deszcze
4. Po szkole i po pracy/
5. Wieczorową porą
"Kuchnia naturalna" Małgosi Puzio adresowana jest zarówno do aktywnych zawodowo "ludzi biznesu" (pod warunkiem, że lubią gotować...), jak i "home manager", czyli wykwalifikowanych i perfekcyjnych pań domu. Jeśli znajdą się i studenci, chcący obalić mit o studenckim gotowaniu, też warto, by sięgnęli po tę książkę ;)
No dobrze, ale by książka kucharska przyciągnęła czytelników, prócz przepisów musi jeszcze prezentować atrakcyjne fotografie proponowanych dań. Przydałyby się też jakieś rady, wskazówki i informacje o obco brzmiących produktach. I to także znajdziecie w "Kuchni naturalnej".
Jak mawia Magda Gessler: "Ma być smacznie i zdrowo, jak u mamy." :)
A wszystkie mamy na pewno gotują naturalnie!
Własnie zastanawiam się nad tą książką.
OdpowiedzUsuńMyślę że warto kupić. Jestem zwolenniczką zdrowej żywności i chyba zajrze do sklepu po tą książkę.:-)
OdpowiedzUsuń