czwartek, września 08, 2011

ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI

To zdrowy deser dla małych i dużych. Zasmakuje nawet tym, którzy nie lubią zdrowo jeść...
Prosty w przygotowaniu. Idealny na chłodniejszy dzień.

Składniki:
1 torebka ryżu
2 jabłka
1 jajko
1 łyżka miodu (lub jeśli ktoś woli to troszkę więcej)
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Ryż ugotuj na sypko. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajko utrzyj z miodem i cukrem waniliowym. Następnie w żaroodpornym naczyniu wymieszaj ugotowany ryż z jabłkami, jajkiem, miodem i cynamonem. Wstaw do piekarnika na 180 st. C i piecz ok. 30 minut, aby ścięło się jajko.

Można przed podaniem posypać migdałami, można dodać bitą śmietanę (wersja mniej zdrowa).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...