Przepis pochodzi z książeczki „Ciasta dla każdego” cz. 6.
Składniki wystarczają na dosyć wysokie ciasto z dużej tortownicy lub blaszki 25cm x 25cm.
Składniki:
Ciasto:
50g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka
500g mąki (przesiać)
1 jajko całe
2 żółtka
1 białko do smarowania
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka starta z 1 cytryny
1/3 kostki masła
Kruszonka:
3 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Owoce, np. rabarbar (hmm to podobno warzywo), truskawki (koniecznie takie z małą ilością soku)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w 3/4 szklanki mleka z 1 łyżeczką cukru. Gdy zaczyn podrośnie, wlej go do pozostałych składników. Wymieszaj wszystko np. mikserem z końcówką do ciężkiego ciasta. Wyłóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Przykryj i poczekaj aż podrośnie. Następnie posmaruj białkiem, wyłóż owoce- lub nie, posyp kruszonką przygotowaną z zagniecionych podanych wyżej składników.
Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika i piecz ok. 35- 40 minut w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu nie wystawiaj ciasta z piekarnika, niech trochę się ostudzi. Dzięki temu nie powinno opaść.
zrobiłam wczoraj - proste, przyjemnie się robi, tylko dałam świeże maliny i porzeczki więc podejrzewam że to dlatego zrobił się troszeczkę zakalec, a i tak ciasto zniknęło w 24h :P
OdpowiedzUsuńWLASNIE ZROBILAM,ALE BEZ OWOCOW SUCHE WYSZLO,ALE KRUSZONKA PIERWSZA KLASA.
OdpowiedzUsuń