środa, kwietnia 16, 2014

"CUKIER, SÓL, TŁUSZCZ. JAK UZALEŻNIAJĄ NAS KONCERNY SPOŻYWCZE", M. Moss, Wyd. Galaktyka 2014


O tym, że cukier, sól i tłuszcz są niezdrowe, wie już każdy człowiek na świecie. Często czytamy w kolorowej prasie, że składniki te powodują wiele schorzeń, między innymi otyłość, cukrzycę, choroby układ krążenia. Tak, tak, to już słyszeliśmy wiele razy. Wszystko wiemy .... i co z tego?
Nie każdy już zdaje sobie sprawę, że nawet nie korzystając z solniczki, stojąca stale w wielu domach na jadalnianym stole, i tak przekraczamy dozwoloną całodzienną jej dawkę! Nie jedząc codziennie na obiad mięsa i tak zjadamy więcej tłuszczu, niż jest w stanie spalić nasz organizm! Unikając słodyczy i tak przesładzamy sobie życie! Jak to możliwe? Te trzy proste składniki- cukier, sól, tłuszcz- obecne są w KAŻDYM produkcie spożywczym wyprodukowanym przemysłowo! Producenci rozdrabniają je, miażdżą, zmieniają strukturę jak się da, byle tylko upchnąć ich jak najwięcej, także pod zmienioną lub bardziej skomplikowaną nazwą.

Lecz dlaczego tak bardzo zależy producentom na faszerowaniu nas cukrem, solą i tłuszczem?
Sól potęguje uczucie łaknienia już od pierwszego kęsa. Tłuszcz uwydatnia smak potraw, a także zwiększa łaknienie. Natomiast cukier uzależnia, wpływając na ośrodek przyjemności znajdujący się w mózgu, działając podobnie jak kokaina. Wykorzystując właściwości tych 3 składników, wypuszczając na rynek produkt spożywczy, producenci opracowują matematyczny współczynnik ilości cukru, tłuszczu i soli w danym produkcie, by konsument chciał po niego sięgnąć jeszcze raz, i raz, i raz, a się uzależni!

Poza tym:
- tłuszcz jest tanim, głównym składnikiem wysoko przetworzonej żywności;
- smak słony całkiem nieświadomie kojarzy się ludziom z zaspokajaniem uczucia głodu;
- sól nie tylko pobudza kubki smakowe, ale i konserwuje żywność i "eliminuje efekty uboczne procesów produkcyjnych".
Zachęcam do zapoznania się z krótkimi filmikami poniżej:



Nie łudźmy się, że takie praktyki stosuje się tylko w USA. Są one powszechne także i u nas w Polsce!

Sprytną taktyką producentów artykułów spożywczych jest promowanie jednego zdrowego składnika produktu, opierając na nim kampanię reklamową (np. wzbogacone witaminami płatki śniadaniowe). Wszystko po to, by uśpić czujność konsumentów, by zapewnić ich, że nie ma powodu do sprawdzania listy składników, które w rzeczywistości zawierają mnóstwo soli, cukru i tłuszczu.

Nad całym procesem tworzenia produktu, który wywoła "jedzeniowy błogostan" pracuje masa ludzi- chemicy laboratoryjni, specjaliści od żywienia, biolodzy behawioralni, technolodzy żywności, marketingowcy, ale też i projektanci opakowań i sami prezesi koncernów.

Micheal Moss w swej książce bardzo wnikliwie porusza temat uzależniania nas przez koncerny spożywcze. To fascynująca, ale i także przerażająca lektura. Poznanie się na sztuczkach producentów żywności sprawi, że zmienicie podejście do przetworzonych produktów.

Na zakończenie przytoczę wypowiedź prof. psychologii i zdrowia publicznego z Uniwesytetu Yale, Kelly Brownell (za M. Moss, w: "Cukier, sól, tłuszcz"): Jako kultura wyrażamy głęboki sprzeciw wobec propagowania wyrobów tytoniowych wśród dzieci, ale bezczynnie godzimy się z analogicznymi działaniami ze strony koncernów spożywczych. Tymczasem negatywny wpływ niewłaściwej diety na zdrowie jest porównywalny do wpływu palenia tytoniu.
Bardzo uświadamiająca, obszernie poruszająca temat lektura!

5 komentarzy:

  1. Świetny post, ja dbam o zdrowie, staram sie siebie i dziecko zdrowo odżywiać, zwracam uwagę na skład produktów. Myślę, że ludzie nie zdają sobie sprawy jak duży wpływ na zdrowie ma sposób odżywiania. Mnie to bardzo interesuje i dziękuję Ci za taki post:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki i jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem, tym bardziej zachęcam do przeczytania książki "Cukier, sól, tłuszcz". Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopiero kiedy zmieni sie nawyki zywieniowe na lepsze zauwaza sie to jak oddzialywaly na nas sol.cukier i tluszcze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedyna zdrowa dieta eliminacyjna to eliminacja wlasnie tych trzech skladnikow lub chociaz zastapienie ich odpowiednikami ktore nie sprawiaja takich szkod w naszym organizmie

    OdpowiedzUsuń
  5. Po przeczytaniu tego artykułu muszę uważniej czytać etykiety produktów spożywczych i bardziej świadomie wybierać to, co jem. Dzięki za uświadomienie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...