Wyszło niesamowite. Ciasto ma oryginalny smak, jest na prawdę SŁODKIE i mojej rodzince, jak i mnie bardzo smakuje. A przy tym jest zdrowe, gdyż nie zawiera tłuszczu do pieczenia i jest na bazie cukinii, natki pietruszki oraz pestek słonecznika. Samo zdrowie! Idealne rozwiązanie, jeśli chcecie przemycić trochę witamin do diety Waszych dzieci.
Składniki:
200 g cukinii z zieloną skórką
2 płaskie łyżeczki soli
4 jaja
125 g pestek słonecznika
200 g cukru (ja dodaję 100g i też jest słodkie)
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok i skórka starta z 1/2 cytryny
100 g mąki
1 kopista łyżeczka proszku do pieczenia
garść drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Cukinie umyć, obciąć oba końce i nieobrane zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Wiórki posypać solą, zalać niewielką ilością wody i pozostawić
w misce aby puściły sok.
Pestki słonecznika lekko zarumienić na suchej patelni, przełożyć na talerz, wystudzić a następnie zmielić w mikserze.
Jajka z cukrem ucierać tak długo, aż masa powiększy swoja objętość (6-7 min).
Do masy stopniowo dodawać cukier waniliowy, skórkę i sok z 1/2 cytryny przez cały czas ucierając.
Masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto
wyrabiać tak długo, aż będzie się równomiernie ciągnęło i lało gęste
z łyżki.
Na koniec wsypać zmielone pestki
słonecznika, starannie odciśniętą cukinię oraz drobno
posiekaną pietruszkę. Całość wymieszać.
Temperaturę w piekarniku ustawić na 180 C. Formę o średnicy 24
cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, powierzchnię wygładzić.
Placek wstawić do piekarnika na najniższą półkę i piec na ciemnozłoty
kolor 45-50 min. Do momentu suchego patyczka.
Upieczony wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz i usunąć papier, po czym
jeszcze gorący placek przełożyć ostrożnie na szeroki talerz. Posypać
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.