środa, marca 07, 2012

CIASTO MARCHEWKOWO- IMBIROWE


Uwielbiam ciasta marchewkowe! Temu imbir dodaje pikanterii, a sok z pomarańczy orzeźwienia ;) Przepis znalazłam w książce „Kuchnia niskotłuszczowa”.

Składniki:
CIASTO:
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 łyżeczki soli
175 g cukru muscovado
225 g startej na drobnych oczkach marchwi
2 kawałki kłącza imbiru w syropie, osączonego i posiekanego
25 g startego korzenia świeżego imbiru
60 g rodzynek koryntek
2 średnie roztrzepane jajka
3 łyżki oleju
sok z 1 pomarańczy

POLEWA:
225g odtłuszczonego miękkiego sera
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej

DO DEKORACJI:
tarta marchew
kłącze świeżego imbiru
mielony imbir

Przygotowanie:
Mąkę, proszek, sodę, imbir mielony, kłącza oraz korzeń, sól, cukier, marchew i rodzynki dobrze wymieszać ręką. W osobnej misce ubić jajka z olejem i sokiem pomarańczowym. Następnie przelać do masy i dobrze połączyć. Ciasto włożyć do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180 st. C około 1 h (sprawdzać patyczkiem). Po wyjęciu i schłodzeniu ciasta przygotować polewę. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem i esencją waniliową. Rozprowadzić po całej powierzchni ciasta, a na końcu udekorować.

Jak widać na zdjęciu, nie mogłam się doczekać zjedzenia ciasta, dlatego odpuściłam sobie robienie polewy. Zrobię ją następnym razem ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...