wtorek, sierpnia 23, 2011

KASZA GRYCZANA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Dzisiaj przepis bez zdjęcia, ponieważ danie nie wygląda atrakcyjnie. Jeszcze byście się zniechęciły, a jednak warto je przygotować i spróbować, gdyż zadziwia swoim smakiem. Przygotowuje się je błyskawicznie- zaledwie w 15 minut. Ma też swoje walory zdrowotne, polecane jest kobietom karmiącym piersią. Pomysł ten znalazłam w książce P. Agrawal „Odkrywam macierzyństwo”.
Proporcje na 2 osoby.

Składniki:
1 szklanki suchej kaszy gryczanej (lub 2 torebki)
2 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 szklanki pestek słonecznika
sól

Przygotowanie:
Zagotuj wodę, posól, dolej oliwę i dodaj kaszę. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż woda wsiąknie w kaszę. Kiedy gotuje się kasza, pestki słonecznika podpraż na złoty kolor na patelni lub w piekarniku w temp. 180 st. C- uważaj, by się nie spaliły. Po ugotowaniu kaszy wymieszaj z nią pestki. I gotowe! Prawda, że szybkie i proste? A jak smakuje!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...