Nadszedł sezon na paprykę. Wreszcie!
Składniki na 3 osoby.
Składniki:
4 duże papryki czerwone lub/i żółte
4 pomidory
1 torebka ryżu
250g mielonego (dla karmiących kobiet najlepsze jest z indyka)
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do mielonego (ja używam Przyprawy Świata)
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
cebula, czosnek- jeśli nie karmisz piersią!
odrobina szczypiorku
odrobina mozzarelli
Przygotowanie:
Papryki umyj, przekrój wzdłuż, wydrąż gniazda nasienne. Ugotuj na sypko ryż. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę. W dużej misce do mielonego mięsa dodaj 2 jajka, przyprawy, pomidory, ewentualnie drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj ostygnięty ryż. Wszystko wymieszaj. Faszeruj papryki. Gotowe włóż do rękawa do pieczenia, a następnie piecz 40 minut w 180 st. C. Po tym czasie rozerwij folię, papryki posyp mozzarellą oraz szczypiorkiem i wstaw do wyłączonego już piekarnika na 5 minut.
Do faszerowanych papryk świetnie pasuje najzwyklejszy sos pomidorowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.