czwartek, kwietnia 27, 2017

WIOSNA W KUCHNI, CZYLI 4 POLSKIE PORADNIKI KULINARNE SEZONU


Kiedy na dworze jest zimno, ja także marznę, a mój organizm prosi się o rozgrzewające potrawy. Całe szczęście kiedy przychodzi wiosna, przestawiam się na sałatki, lekkie pesto, mnóstwo warzyw, owoców, soków i smoothie. Wiosenna kuchnia jest lekka, kolorowa i świeża. Zapraszam Cię na mój subiektywny przegląd poradników kulinarnych sezonu!


1.
"Przepisy na szczęście", M. Sobczak, Wyd. Muza 2017


Szczęście zaczyna się na talerzu! Jeśli dobrze (znaczy zdrowo) jesz, to i dobrze się czujesz. Dużo też zależy od podejścia do jedzenia- każdy posiłek, który spożywam musi być wyjątkowy, ciekawy i oczywiście smaczny. Już dawno porzuciłam idee jedzenia, by się najeść, ale jednocześnie zdaję sobie sprawę, że wielu ludzi uszczęśliwia zwykła kromka chleba lub cokolwiek co zaspokoi głód...


Autorką "Przepisów na szczęście" jest Maia Sobczak- ta sama, która kilka lat temu napisała bestseller "Qmam kasze" i sprawiła, że Polacy na nowy odkryli to, co było znane w naszej kuchni od wieków. Tym razem, psycholożka zawodowo zajmująca się wpływem jedzenia na organizm i psychikę, odkrywa przed nami ryż, komosę ryżową, nasiona chia, mąkę z amarantusa i kiszonki. A wszystko to oczywiście z dodatkiem pysznych warzyw i ziół.



Jest tu ponad 70 ciekawych i egzotycznych przepisów, inspirowanych podróżami do krajów azjatyckich, Indii, Australii, Kuby. To książka jednocześnie ostra i słodka, o głębokim i zdecydowanym aromacie- nie ma w niej miejsca dla smaków mdłych. Przepisy podzielone są na żywioły: ziemia, jako matka wszystkiego, ogień (smażenie), woda (gotowanie) i powietrze (pieczenie oraz surowe produkty). Pokazane jest także oddziaływanie konkretnej obróbki termicznej na organizm.



O tak, Maia Sobczak potrafi zarazić czytelnika swoimi fascynacjami kulinarnymi! Sposób w jaki o nich pisze, jej receptury, zdjęcia- nie mam wątpliwości, że to przepis na szczęście!




2. "Bez glutenu. Bez wyrzeczeń", W. Madejska, Wyd. Septem 2015


Moje Dzieci- uczulone na orzechy, konserwanty, Córka dodatkowo na cytrusy, ja- na laktozę, jeszcze brakuje alergii na gluten u Męża i będę musiała gotować osobne 4 dania na każdy posiłek! Całe szczęście i tak ograniczamy gluten, a to dzięki coraz bardziej spopularyzowanym bezglutenowym przepisom, na przykład Weroniki Madejskiej, autorki kulinarnego bloga natchniona.pl..

W swojej książce "Bez glutenu. Bez wyrzeczeń" udowadnia, że na diecie eliminacyjnej można jeść pełnowartościowo, smacznie i ciekawie. Pikantną zupę z czerwoną fasolą oraz pastę do chleba z suszoną śliwką pokochałam od pierwszego kęsa! Do moich faworytów należą także pasta do pieczywa z białej fasoli, gęste smoothie z mango, zupa z pieczonych warzyw z soczewicą oraz pasztet ze śliwką, ale jestem pewna, że wypróbowując kolejne przepisy, lista ta będzie się powiększać.




Zachęcam Cię do ograniczania glutenu- ograniczania, a nie eliminacji (chyba, że chorujecie na celiakię). Po to robić? Spróbuj, a sama się przekonasz, że poczujesz się lepiej- przede wszystkim lżej! Poprawi się Twoje trawienie, podniesie poziom energii, polepszy stan skóry. Wczuj się w swoje ciało, a zauważysz różnicę po pierwszej dobie bez glutenu! To najprawdziwsza prawda 😉, a nie chwyt marketingowy...


Wracając jednak do książki "Bez glutenu. Bez wyrzeczeń"- wydanie, choć w miękkiej oprawie jest atrakcyjne graficznie i merytorycznie. Przepisy już chwaliłam, więc nie będę się powtarzać. Uzupełniają je piękne zdjęcia, krótkie notki od autorki oraz fragmenty listów od czytelników bloga, którym ułatwiła i poprawiła życie. Atutem poradnika jest także rozsądna cena- jak na tego typu publikację, można by nawet rzec- niska cena 😊, bo 37zł, ale da się ją upolować na promocji taniej! Sama widzisz... Warto mieć 😉.


3. "Słodkie sekrety", W. Madejska, Wyd. Helion 2017


Dla tych, którzy muszą lub chcą ograniczać gluten, lecz nie wyobrażają sobie życia bez słodkości, ta sama blogerka (Weronika Madejska) wydała książkę pełną swoich słodkich sekretów! Jest w niej przesłodko i przepysznie.



Obojętnie czy lubisz ciasteczka, czy ciasta, desery, torty, batoniki, słodkie napoje i właściwie wszystko co słodkie i da się zjeść- znajdziesz to tutaj! Mnóstwo wspaniałych przepisów, pomysłów i inspiracji, o których nigdy nawet nie myślałam, nagle odkryłam za sprawą tego właśnie wydania.



Książka została podzielona na pory roku, a także na działy, ułatwiające podjęcie decyzji, co by tu upichcić: na co dzień, dla malucha, na szybko, na wyjątkowe okazje, a całość ponadto rozpoczynają podstawowe przepisy, które są wykorzystywane dalej, np. na mleka roślinne, tahini, musy, polewy, ciasto kruche, bezy itp.

I tym razem możecie zachwycać się zdjęciami, twardą okładką i ceną 😉.


4. "Opowiadania drewnianego stołu", M. Walecka, Wyd. Helion 2017


Co opowiedziałby o Twoim życiu Twój stół? Zastanów się chwilę nad tym...

Myślę, że mój miałby mi za złe, że wykorzystuję go nie tylko do podawania posiłków, ale i jako biurko do pracy, miejsce zabaw i gier dzieci, szybkiego wykładania zakupów, wiecznego zostawiania na nim kubków i szklanek... Ale z drugiej strony, świadczy to tylko o tym, że w naszym domu stół stanowi centrum naszego życia!
W mojej rodzinie ustanowiłam zasadę, że jemy tylko przy stole! Nie ma "łażenia z jedzeniem po mieszkaniu" 😉 (to moje niegdysiejsze słowa do domowników... Teraz już wszyscy o tym pamiętają). Udanym pomysłem jest także ciągłe próbowanie nowych przepisów i smaków- dzięki temu odżywiamy się różnorodnie, no i kulinarna nuda nam nie grozi 😋.

Jest taka książka, która pozwoli Ci celebrować każdy posiłek dnia. To "Opowiadania drewnianego stołu" Moniki Waleckiej, autorki bloga gotujebolubi.pl. Chwalą ją Agata Michalak (redaktorka nacz. magazynu KUKBUK), Małgosia Minta (dziennikarka "Gazety Wyborczej"), Eliza Mórawska (autorka bloga WhitePlate oraz kilku książek), Basia Starecka (blogerka oraz zastępczyni red. nacz. KUKBUK), Agata Wojda (szef kuchni) czy Dominika Wójciak (zwyciężczyni "MasterChefa"). Jak się ma do tych sław moja skromna pochwała...?




Jeśli szukasz przepisów na codzienne, lecz nietypowe dania, które dodadzą Twoje kuchni świeżości- oto książka dla Ciebie. To wydanie nowoczesnych kulinariów, które dotąd być może bałaś się przyrządzać w domu. Teraz stają się one dostępne i okazują się także proste. Opisy przygotowywanych dań zostały tu przedstawione szczegółowo, tak, by każdy sobie z nimi poradził, a także atrakcyjnie- już same zdjęcia kuszą 😋.

Do tych dań zachce Ci się zasiadać do stołu!


Czy Twój styl gotowania także zmienia się na wiosnę?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...