wtorek, stycznia 27, 2015

ZAPIEKANKA ŚNIADANIOWA


Od dawna chciałam się z Wami podzielić przepisem na przepyszne i proste zapiekanki doskonałe na śniadanie lub kolację, lecz powstrzymywała mnie przed publikacją niechlubna nazwa dania. Może niech pozostanie ona tajemnicą moją i Znajomych z czasów dzieciństwa, kiedy to podczas naszych wielkich spotkań z całymi rodzinami, zajadaliśmy się tymi zapiekankami z wypiekami na twarzy. To był zdecydowanie rarytas w czasach PRL-u. Dziś smakuje mi tak sami wyśmienicie jak dawniej, lecz dodatkowo doprawiam je szczyptą sentymentu ;) I kolejne pokolenie napełnia nimi brzuchy...

Najfajniejsze w przygotowaniu tych zapiekanek jest to, że nie trzeba sztywno trzymać się podanych składników. Po prostu czasem dobrze jest pozbyć się resztek z lodówki. A czasem tylko te resztki mamy w kuchni ;) Można z nich wyczarować coś pysznego i nakarmić dużą ilość zgłodniałych osób!
Zatem podaję składniki i proporcje, lecz nie bójcie się ich zmieniać :)

Składniki:
70g dowolnej szynki
70g dowolnego żółtego sera
70g jasnej części pora
2 surowe, rozbełtane jajka
2 łyżki ketchupu
opcjonalnie ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, pieprz, słodka bądź ostra papryka itd.)
kilkanaście kromek czerstwego pieczywa (chleba lub bułek)

Przygotowanie:

Szynkę oraz pora drobno pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Do miski wrzucić wszystkie składniki, połączyć razem. Nagrzać piekarnik do 150-180 st. C opcja "góra-grill". Na kromki pieczywa nakładać przygotowaną masę (nie za grubo). Piec na raszce do momentu, aż się pięknie zezłocą (ok. 10-15 minut).

I co Wy na to?

2 komentarze:

  1. Pamiętam to święto w domu kiedy jedliśmy tą z nazwy nieładną, ale w smaku napyszniejszą zapiekanke :) też ją czasem robie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...