niedziela, grudnia 30, 2012

WIOSENNA ZUPA JARZYNOWA Z BIAŁĄ FASOLĄ JAMIEGO OLIVERA

Jeśli tak, jak ja macie już dosyć świątecznego jedzenia i szukacie delikatnego, acz pożywnego dania obiadowego, zachęcam Was do ugotowania wiosennej zupy jarzynowej z białą fasolą autorstwa Jamiego Olivera. Choć jest środek zimy, wszystkie składniki są dostępne bez problemu- szpinak udało mi się kupić świeży, brokuły i kalafior wybrałam mrożone, pomidory i fasolę w puszce.

Jeśli próbowaliście już zupy z soczewicy z szpinaku i jesteście nią zachwyceni, ta wiosenna także Was zadowoli :)

Składniki:
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
400g- gramowa puszka białej fasoli
200g kalafiora
200g brokułów
200g szpinaku
2 duże, dojrzałe pomidory (lub w sezonie zimowym pomidory w puszce)
2 drobiowe lub warzywne kostki bulionowe (jak zwykle zamieniam je na bulion eko bez konserwantów i chemicznych dodatków)
sól i pieprz

Przygotowanie:Obierz marchewki i tak, jak seler pokrój w plasterki. Obierz i posiekaj cebule oraz czosnek. Postaw duży rondel na średnim ogniu i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojone wcześniej składniki i wymieszaj całość drewnianą łyżką. Duś ok. 12 minut pod uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor (uwaga, by się nie przypaliło). Dodaj różyczki kalafiora oraz brokuła. Rozpuść bulion w 1,8l wrzącej wody z czajnika i wlej do garnka z warzywami. Gotuj, aż kalafior i brokuły będą miękkie. Wtedy dodaj pokrojone pomidory oraz odsączoną z zalewy fasolę. Umyj i posiekaj szpinak. Dodaj na ostatnie 30 sekund gotowania się zupy, a następnie zdejmij z ognia. Dopraw do smaku.
Jeśli chcesz, aby zupa miała gładszą konsystencję, oddziel połowę, zmiksuj ją, a następnie przełóż z powrotem do rondla i wymieszaj. Zupa gotowa- smaczna, treściwa i zdrowa!

1 komentarz:

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...