czwartek, maja 17, 2018

"SPERSONALIZOWANA DIETA" Eran Segal, Eran Elinav, Wyd. Relacja 2018


Dlaczego niektórzy mogą się bezkarnie objadać i są szczupli, a inni tyją od samego wąchania fast foodów? Dlaczego jedni jedzą chleb i tyją, a drudzy nie? Dlaczego jedni mają mnóstwo energii i tryskają zdrowiem, będąc wegetarianami, a inni nie mogą żyć bez mięsa? I w końcu- dlaczego na jednych działa jakaś dieta, a na innych dokładnie ta sama dieta jest nieskuteczna?! Dzięki analizie dziesiątek tysięcy badań oraz wiedzy zgromadzonej na ich podstawie w tej książce, będziecie mogli wyrzucić do kosza wszystkie poradniki o dietach, które macie w domu! Oto przyszłość odżywiania poparta naukowo!

Każdy człowiek jest niepowtarzalny, ponieważ każdy organizm jest inny. Nie ma dwóch takich samych istot na świecie- nawet wśród bliźniaków jednojajowych. Różnimy się między sobą genami, środowiskiem, w którym żyjemy, stylem życia, chorobami, które nas lękają, ekspozycją na leki, mikrobiomem (czyli tym, co siedzi w naszych jelitach), upodobaniami i pewnie jeszcze mnóstwem innych rzeczy. Jak więc w takiej sytuacji działanie jakiejś diety, załóżmy bezglutenowej, kopenhaskiej, dr Dąbrowskiej czy jakiejkolwiek innej może działać na wszystkich jednakowo?! Jedni będą chudnąć, inni nie- to oczywiste! Warto w końcu przestać wierzyć w kolejne żywieniowe diety i podejść do tematu rozsądnie: nie istnieje jedna uniwersalna dieta!

W końcu ktoś podszedł do tematu poważnie i uczciwie. Dr Eran Segal oraz dr Eran Elinav to izraelscy naukowcy, zajmujący się odżywianiem, genetyką, mikrobiomem, biologią obliczeniową i systemową. U nich każda teoria musi być potwierdzona rzetelnymi badaniami- dlatego im wierzę! Tych dwoje uczonych odkryło, iż poziom glukozy we krwi ma wpływ na nasze zdrowie oraz to czy chudniemy, czy tyjemy. Okazuje się, że wskaźnik IG produktów jest bardzo mylący i powinniśmy przestać się nim kierować. Jak pokazały badania dr Segala i dr Elinava, całkiem sporo ludzi może bezkarnie zajadać lody, chleb, makaron, gdyż akurat u tych osób nie podnoszą one poziomu glukozy. Ale są i tacy, którzy powinni od nich stronić. Skąd zatem wiedzieć, które produkty konkretnie nam sprzyjają, a które nie? Wystarczy kupić glukometr i przez jakiś czas (minimum tydzień) mierzyć sobie poziom cukru bezpośrednio po każdym posiłku, a wyniki zapisywać. W książce "Spersonalizowana dieta" przeczytacie dokładnie o metodzie. Mnie ona przekonuje, jak żadna dotąd!

"Jeśli chcemy wypróbować spersonalizowane odżywianie, bardzo ważne jest, by przestać zakładać, że wiemy, co jest dla wszystkich dobre lub dla wszystkich złe. Tylko jeśli pozbędziemy się naszego przekonania, że tłuszcze, cukry, zboża czy warzywa są dobre albo złe, będziemy mogli odkryć prawdę. Gdy uda nam się odłożyć na bok te z góry wyrobione opinie, będziemy mogli jeszcze raz przeanalizować wytyczne żywieniowe stanowiące fundament naszych nawyków jedzeniowych wypracowanych w ostatnich dziesięcioleciach i sprawdzić, czy są one oparte na twardych dowodach naukowych. A jak się okazuje, nie są one właściwie poparte żadnymi wiarygodnymi badaniami naukowymi."
Ogromnie polecam tę książkę 👍.

1 komentarz:

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...