Przepyszna
zupa, która zachwyca małych i dużych.
To kolejny przepis z akcji kulinarnej Jamie Oliver pod nazwą „Podaj dalej”. Wciągnął się w nią cały świat. W tym i ja ;) O co chodzi? Przypomnę- kucharz chciałby, by ugotować coś według jego przepisu i nauczyć gotowania chociaż 4 osoby. Każda z nich, ma nauczyć kolejne 4 itd. Dzięki temu proste, smaczne i zdrowe jedzenie będzie umiało przyrządzić coraz więcej ludzi...
To kolejny przepis z akcji kulinarnej Jamie Oliver pod nazwą „Podaj dalej”. Wciągnął się w nią cały świat. W tym i ja ;) O co chodzi? Przypomnę- kucharz chciałby, by ugotować coś według jego przepisu i nauczyć gotowania chociaż 4 osoby. Każda z nich, ma nauczyć kolejne 4 itd. Dzięki temu proste, smaczne i zdrowe jedzenie będzie umiało przyrządzić coraz więcej ludzi...
Składniki:
2
marchewki
2
łodygi selera naciowego (a ponieważ my nie lubimy tego warzywa,
dodałam kawałek zwykłego selera i też zupa wyszła smakowita)
2
średnie cebule
2
ząbki czosnku
oliwa
kawałek
świeżego imbiru wielkości kciuka (lub suszony, mielony)
ok.
30-40dag mięsistych pomidorów
30dag
czerwonej soczewicy
30dag
szpinaku
sól
morska, pieprz czarny świeżo zmielony
jogurt
naturalny oraz musztarda jako dodatki
2
kostki bulionowe jeśli nie możesz się bez nich obejść (nie
stosuję!)
Przygotowanie:
Obierz
marchewki i pokrój w grube plasterki. Pokrój selera w plasterki.
Obierz i posiekaj grubo cebule. Obierz czosnek i pokrój w plasterki.
Postaw duży rondel na średnim ogniu i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj
wszystkie pokrojone i posiekane składniki i wymieszaj drewnianą
łyżką. Gotuj ok. 10 minut pod uchyloną pokrywką, aż marchewki
będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska
delikatnie złocisty kolor. W tym czasie obierz i pokrój imbir w
cienkie paski. Usuń ogonki i skórkę z pomidorów, pokrój je w
dużą kostkę. Wrzuć kostki bulionowe do dzbanka i rozpuść je w
1,8l wrzącej wody (lub opcja bez kostek bulionowych, a z samą
wodą). Dodaj wodę do warzyw w rondlu, dodaj też soczewicę, imbir
i pomidory. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień do
małego i gotuj 10 minut, albo do momentu, kiedy soczewica będzie
miękka. Dodaj szpinak i gotuj jeszcze 30 sekund (szpinak gotuje się
bardzo krótko!).
Przed podaniem przypraw solą i pieprzem, a następnie dodaj musztardę. I teraz można urozmaicać zupę według upodobań: można dodać starty ser żółty; można dodać jogurt naturalny; można zupę zmiksować na gładko lub nie. Wszystkie opcje są idealne!
Przed podaniem przypraw solą i pieprzem, a następnie dodaj musztardę. I teraz można urozmaicać zupę według upodobań: można dodać starty ser żółty; można dodać jogurt naturalny; można zupę zmiksować na gładko lub nie. Wszystkie opcje są idealne!
Dzięki Tobie mam pomysł na pyszną zupę na weekend :) Pozdrawiamy serdecznie
OdpowiedzUsuńwow, brzmi i wygląda niesamowicie. Spróbuję na weekend. dzięki serdeczne.
OdpowiedzUsuńPiszesz, ze nie stosujesz kostek bulionowych, dlaczego?
Drogi Ryśku, nie stosuję kostek bulionowych, ponieważ przeraża mnie ich skład. Lepsze są buliony eko instant, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Polecam. I koniecznie napisz, jak smakowała Ci zupa :)
OdpowiedzUsuń