Nadmiar
białka wywołuje infekcje. Mięso i wędliny wpływają negatywnie
na gospodarkę hormonalną. Cukier to droga do cukrzycy, otyłości,
awitaminozy i innych chorób. To co podawać dzieciom, by rosły
zdrowo i miały też przyjemność z jedzenia???
Zacząć
należy oczywiście od samego początku, czyli już od pierwszych
posiłków malucha- mleka matki. Karmienie piersią jest naturalne, a
jednak często pojawiają się z tym problemy. Między innymi młoda
mama zastanawia się, co jeść. Co jej wolno, a czego nie wyjaśnia
Anna Kłosińska w książce „Zdrowa kuchnia dla dzieci”. Dalej
prezentuje ona kalendarz rozszerzania diety niemowląt. Opisuje
krótko, lecz rzeczowo z czego czerpać składniki odżywcze, czym
karmić nasze pociechy, by były zdrowe. Odpowiada także na ważne
pytania, między innymi: czy zmuszać dzieci do jedzenia mięsa? Czy
muszą one pić mleko? Jak jeść warzywa? Dlaczego jabłko jest
lepsze od banana? Czego unikać w diecie? A po tym ciekawym wstępie,
czas na praktykę, czyli smaczne przepisy.
Książeczka
nie jest obszerna, lecz na pewno jest konkretna. Zawiera podstawowe
informacje o żywieniu dzieci, które powinien znać każdy rodzic.
Nie ma tu zdjęć potraw, ani bogatej szaty graficznej, ale czy to ma
jakieś znaczenie, kiedy szukamy wskazówek dotyczących zdrowych
nawyków żywieniowych? Czasem trzeba wybrać- piękne wydanie, lecz
bezwartościowa treść (lub plagiat, o czym było głośno kilka
miesięcy temu...) lub prosty wygląd i całkiem mądra treść i na
pewno wiele praktycznych pomysłów autorki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.