Dostałam ostatnio paczkę produktów ze sklepu internetowego skworcu.com.pl, a wśród nich KSYLITOL. Wiecie już co to jest? Postanowiłam przetestować ten biały proszek- upiekłam jogurtowiec, a zamiast cukru dodałam właście ksylitol.
KSYLITOL jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. To tak zwany alkohol cukrowy, uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy.
W przeciwieństwie do glukozy, fruktozy, sacharozy i laktozy ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, lecz jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny. Jego indeks glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru.
Ksylitol jest stopniowo przyswajany przez organizm ludzki,osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Korzystną zwłaszcza dla diabetyków cechą ksylitolu jest znacznie mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). Dzięki temu umożliwia diabetykom skuteczniejszą kontrolę poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów oraz wagi ciała.
Według światowej literatury ksylitol:
- Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową, hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków,
- Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości),
- Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła,
- Wzmacnia układ immunologiczny,
- Zmniejsza łaknienie na słodycze, a ponadto ma o prawie połowę mniej kalorii niż zwykły cukier,
- Ma właściwości opóźniające proces przedwczesnego starzenia się,
- Redukuje wydzielanie insuliny przez co przeciwdziała otyłości,
- Stymuluje napływanie śliny, co przeciwdziała wysychaniu śluzówki w ustach.
- Jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit, np. Helicobacterpylori, mającej udział w owrzodzeniu żołądka.
- Wspomaga usuwanie wolnych rodników, przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i narządów.
- Wskazany dla osób chcących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki. Wartość energetyczna: 240 kcal (1000 kJ) / 100g.
Fińscy naukowcy utrzymują, że dla wzmocnienia kości wskazane jest spożywanie do 40 g KSYLITOLU dziennie. Natomiast JECFA - organ doradczy WHO i FAO - stwierdził, że dla KSYLITOLU nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej. Nadużywanie może mieć skutki przeczyszczające.
Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mrożenie). Produkt nie fermentuje, nie ulega karmelizacji.
KSYLITOL jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. To tak zwany alkohol cukrowy, uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy.
W przeciwieństwie do glukozy, fruktozy, sacharozy i laktozy ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, lecz jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny. Jego indeks glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru.
Ksylitol jest stopniowo przyswajany przez organizm ludzki,osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Korzystną zwłaszcza dla diabetyków cechą ksylitolu jest znacznie mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). Dzięki temu umożliwia diabetykom skuteczniejszą kontrolę poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów oraz wagi ciała.
Według światowej literatury ksylitol:
- Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową, hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków,
- Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości),
- Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła,
- Wzmacnia układ immunologiczny,
- Zmniejsza łaknienie na słodycze, a ponadto ma o prawie połowę mniej kalorii niż zwykły cukier,
- Ma właściwości opóźniające proces przedwczesnego starzenia się,
- Redukuje wydzielanie insuliny przez co przeciwdziała otyłości,
- Stymuluje napływanie śliny, co przeciwdziała wysychaniu śluzówki w ustach.
- Jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit, np. Helicobacterpylori, mającej udział w owrzodzeniu żołądka.
- Wspomaga usuwanie wolnych rodników, przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i narządów.
- Wskazany dla osób chcących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki. Wartość energetyczna: 240 kcal (1000 kJ) / 100g.
Fińscy naukowcy utrzymują, że dla wzmocnienia kości wskazane jest spożywanie do 40 g KSYLITOLU dziennie. Natomiast JECFA - organ doradczy WHO i FAO - stwierdził, że dla KSYLITOLU nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej. Nadużywanie może mieć skutki przeczyszczające.
Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mrożenie). Produkt nie fermentuje, nie ulega karmelizacji.
Składniki:
1 mały jogurt naturalny 150g lub 180g
OPAKOWANIE PO JOGURCIE ZOSTAWIAMY, GDYŻ POSŁUŻY NAM JAKO MIARKA DO RESZTY SKŁADNIKÓW!
2 kubeczki (po jogurcie) mąki
3/4 kubeczka ksylitolu lub jeśli macie cukier to 1,5 kubeczka cukru
1 cukier waniliowy, a w wersji zdrowszej 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
0,5 kubeczka oliwy
3 jaja
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce na wierzch, np. śliwki, gruszki, jabłka, maliny, brzoskwinie, morele itp. (użyłam gruszek)
odrobina mąki ziemniaczanej (do obtoczenia owoców)
Przygotowanie:
1 mały jogurt naturalny 150g lub 180g
OPAKOWANIE PO JOGURCIE ZOSTAWIAMY, GDYŻ POSŁUŻY NAM JAKO MIARKA DO RESZTY SKŁADNIKÓW!
2 kubeczki (po jogurcie) mąki
3/4 kubeczka ksylitolu lub jeśli macie cukier to 1,5 kubeczka cukru
1 cukier waniliowy, a w wersji zdrowszej 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
0,5 kubeczka oliwy
3 jaja
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce na wierzch, np. śliwki, gruszki, jabłka, maliny, brzoskwinie, morele itp. (użyłam gruszek)
odrobina mąki ziemniaczanej (do obtoczenia owoców)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz owoców i mąki ziemniaczanej zmiksować na gładką masę. Wlać na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą blachę. Pokrojone owoce obtoczyć w mące ziemniaczanej tą stroną, którą będą dotykać ciasta (dzięki mące ziemniaczanej nie będzie zakalca oraz owoce nie opadną na dno ciasta).
Piec w temp. 170 stopni C ok. 30-35 min. (do suchego patyczka). Wyłączyć piekarnik i jeszcze na 10 minut zostawić w nim ciasto.
Piec w temp. 170 stopni C ok. 30-35 min. (do suchego patyczka). Wyłączyć piekarnik i jeszcze na 10 minut zostawić w nim ciasto.
Ocena ksylitolu: wyszło pyszne, słodziutkie ciasto! Ksylitol przypadł mi do gustu. Skoro jest zdrowszy od białego cukru, to będę go czasem używać. Tylko czasem, bo jest jednak droższy od powszechnego i niezdrowego białego rafinowanego cukru :(
Ksylitol oraz ekstrakt waniliowy do kupienia w atrakcyjnej cenie w sklepie internetowym: skworcu,com.pl
Ksylitol oraz ekstrakt waniliowy do kupienia w atrakcyjnej cenie w sklepie internetowym: skworcu,com.pl
Jogurtowiec znam i polecam, jest wspaniały, jednak...skoro ciasto ma być wolne od cukru, to proponuję zastapic cukier waniliowy naturalna wanilią lub zapachem waniliowym. Mieszanie drogiego i cennego surowca z substancją, która jest jego negatywnym przeciwieństwem jestmoim zdaniem niewskazane. Ja, z powodów zdrowotnych nie konsumiję cukru juz od 2 lat. Wytrwałem tylko dzięki ksylitolowi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Rzeczywiście masz rację. Nie pomyślałam o zastąpieniu cukru waniliowego naturalnym ekstraktem :( , a tak powinnam zrobić. Dziękuję za upomnienie!
OdpowiedzUsuńA swoją drogą gratuluję wytrwałości w pożegnaniu z cukrem! Też chciałabym być taka konsekwentna...