sobota, września 07, 2013

"ODŻYWIANIE DLA ZDROWIA", P. Pitchford, Wyd. Galaktyka 2013


"Większość diet nie stanowi trwałego rozwiązania problemu odchudzania  ani nie przynosi żadnych innych obiecanych korzyści. Bywa, iż syndrom niepowodzenia diety, który może powtarzać się wiele razy, wynika z niezrównoważonego sposobu żywienia, w którym ważną rolę odgrywają pokarmy pozbawione wartości odżywczych. Osoba stosująca dietę może mądrze wyczuć tenże brak równowagi i zaprzestać  stosowania takiego planu. Inny przypadek niepowodzenia: stosowany plan odżywiania może nie wspierać obecnego stanu zdrowia albo nie pasować do rodzaju ciała i konstytucji danej osoby. Ostatnim powodem porażki jest zbyt krótki okres przejściowy lub jego brak. Tymczasem pozwoliłby on odpowiednio do nowej diety przystosować styl życia, emocje i całą mentalność"
(z Wprowadzenia "Odżywiania dla zdrowia").

Zdrowa dieta to tak naprawdę styl odżywiania, który powinniśmy stosować przez całe życie. Jednak, jak sprawić, by to co jemy było zdrowe i jednocześnie nam smakowało? Wielu twierdzi wręcz, że to co pozytywnie wpływa na nasz organizm nie może dobrze smakować. Są też i tacy- i jest ich wielu- którzy nie wierzą we wpływ odżywiania na stan ducha i ciała. Tymczasem to nieprawda! WSZYSTKO, co jemy oddziałuje na nas, na każdy nasz układ, każdy organ, każdą komórkę. Na duszę i ciało. Abyśmy dobrze się czuli niezbędne jest utrzymanie homeostazy, czyli harmonii. To prawda, że odżywianie ma wpływ na duszę! Nie jest to trend popularny w nowoczesnej i rozwijającej się kulturze Zachodu, gdzie nastawieni jesteśmy głównie na konsumpcjonizm, rywalizację i gonitwę za wszystkim. Tymczasem powinniśmy poznać i czerpać to, co najlepsze z kultury Wschodu- spokój, opanowanie, wiara w naturę, sattwiczny styl życia (czyli praktyki moralne i duchowe, wartości prowadzące do równowagi).

"Odżywianie dla zdrowia" to biblia zdrowego odżywiania. To kopalnia najmądrzejszych, sprawdzonych, najnowszych, ale też i ponadczasowych informacji o prawidłowej diecie, zdrowiu i jego zaburzeniach, a także tradycyjne przepisy kulinarne. To połączenie całej tradycyjnej mądrości Wschodu i najnowszej nauki Zachodu. To aż prawie 800 stron treści, których nigdzie indziej nie znajdziesz w jednej tylko książce.

Kiedy zaczęłam czytać "Odżywianie dla zdrowia" pochłonęłam od razu pierwsze 200 stron, lecz nie byłam w stanie czytać dalej. Miałam w głowie tysiąc myśli, byłam zaskoczona tym, czego się dowiedziałam, oburzona, ale i szczęśliwa, że w końcu WIEM, chciałam to przekazać wszystkim, których znam, chciałam czytać dalej, lecz nadmiar nowych informacji zmuszał mnie do "przepracowania" nowych treści. Później przyszedł etap wprowadzania zmian w moim niedoskonałym stylu życia, przygotowywanie posiłków z nieznanych mi dotąd produktów (fasola mung, adzuki, spirulina, grzyby shiitake itd. - o niektórych wkrótce na blogu!), jak i dalsze doczytywanie się kolejnych rewelacji między Wschodem a Zachodem.

Ta książka między innymi traktuje o:
- dietetycznych wzorcach i kierunkach,
- podstawach diagnozy i leczenia,
- Yin i Yang,
- życiowej sile Qi,
- fizjologii pokarmów rozgrzewającyh i ochładzających,
- termicznej naturze ludzi, objawach gorąca i zimna, przyczynach i zaleceniach,
- budowaniu zewnętrznej i wewnętrznej odporności,
- nadmiarach i niedoborach w organizmie,
- powodach i sposobach przechodzenia na nową dietę,
- podstawach wiedzy o żywieniu,
- poszczególnych składnikach pożywienia (woda, białko i wit. B12, oleje i tłuszcze, substancje słodzące, sól, przyprawy, kofeina, dodatki korzenne, witaminy i suplementy, wapń, produkty z pokarmów zielonych)- bardzo szczegółowo i praktycznie opisane!
- radowaniu się z pożywienia,
- przejadaniu się,
- łączeniu pokarmów,
- postach i oczyszczaniu,
- pożywieniu i odżywianiu dzieci,
- dostrojeniu odżywiania się do pór roku,
- leczniczym zastosowaniu pięciu smaków,
- pięciu Elementach (Drzewa, Ognia, Ziemi, Metalu,Wody) i systemach narządowych,
- chorobach i ich leczeniu za pomocą diety,
- gotowaniu wibracyjnym,
- właściwościach żywności roślinnej,
- programie oczyszczania z pasożytów,
- wpływie leczenia kanałowego zębów na zdrowie,
a także podano tu setki prostych i oryginalnych przepisów na dania z produktów roślinnych.

Informacji nowych, ciekawych i praktycznych o żywieniu człowieka jest tu ogrom. To kompendium wiedzy o zdrowym odżywianiu powinno stać się biblią nie tylko dietetyków, ale także nas wszystkich. Bo przecież każdemu powinno zależeć na zdrowiu, a co za tym się kryje- prawidłowym odżywianiu.

Gorąco zachęcam do lektury i bardzo mocno polecam!


2 komentarze:

  1. Witam.
    Bradzo ciekawa recenzja. Jestem ciekawa, co pisze o łączeniu pokarmów. Czy chodzi o niełączenie białek z węglowodanami? Zaczęłam się tym ostatnio interesować i jestem ciekawa czy w książce jest cos na ten temat.
    Gdyby mogła pani odpowiedzieć.
    Dziękuję I pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, nawet cały rozdział jest poświęcony łączeniu pokarmów. Zawarto w nim znaczenie łączenia , podstawowe zasady, plany, przykłady, wykres, związek łączenia pokarmów z alergią oraz inne ciekawe informacje na ten temat.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...