"Większość diet nie stanowi trwałego rozwiązania problemu odchudzania ani nie przynosi żadnych innych obiecanych korzyści. Bywa, iż syndrom niepowodzenia diety, który może powtarzać się wiele razy, wynika z niezrównoważonego sposobu żywienia, w którym ważną rolę odgrywają pokarmy pozbawione wartości odżywczych. Osoba stosująca dietę może mądrze wyczuć tenże brak równowagi i zaprzestać stosowania takiego planu. Inny przypadek niepowodzenia: stosowany plan odżywiania może nie wspierać obecnego stanu zdrowia albo nie pasować do rodzaju ciała i konstytucji danej osoby. Ostatnim powodem porażki jest zbyt krótki okres przejściowy lub jego brak. Tymczasem pozwoliłby on odpowiednio do nowej diety przystosować styl życia, emocje i całą mentalność" (z Wprowadzenia "Odżywiania dla zdrowia").
Zdrowa dieta to tak naprawdę styl odżywiania, który powinniśmy stosować przez całe życie. Jednak, jak sprawić, by to co jemy było zdrowe i jednocześnie nam smakowało? Wielu twierdzi wręcz, że to co pozytywnie wpływa na nasz organizm nie może dobrze smakować. Są też i tacy- i jest ich wielu- którzy nie wierzą we wpływ odżywiania na stan ducha i ciała. Tymczasem to nieprawda! WSZYSTKO, co jemy oddziałuje na nas, na każdy nasz układ, każdy organ, każdą komórkę. Na duszę i ciało. Abyśmy dobrze się czuli niezbędne jest utrzymanie homeostazy, czyli harmonii. To prawda, że odżywianie ma wpływ na duszę! Nie jest to trend popularny w nowoczesnej i rozwijającej się kulturze Zachodu, gdzie nastawieni jesteśmy głównie na konsumpcjonizm, rywalizację i gonitwę za wszystkim. Tymczasem powinniśmy poznać i czerpać to, co najlepsze z kultury Wschodu- spokój, opanowanie, wiara w naturę, sattwiczny styl życia (czyli praktyki moralne i duchowe, wartości prowadzące do równowagi).
"Odżywianie dla zdrowia" to biblia zdrowego odżywiania. To kopalnia najmądrzejszych, sprawdzonych, najnowszych, ale też i ponadczasowych informacji o prawidłowej diecie, zdrowiu i jego zaburzeniach, a także tradycyjne przepisy kulinarne. To połączenie całej tradycyjnej mądrości Wschodu i najnowszej nauki Zachodu. To aż prawie 800 stron treści, których nigdzie indziej nie znajdziesz w jednej tylko książce.
Kiedy zaczęłam czytać "Odżywianie dla zdrowia" pochłonęłam od razu pierwsze 200 stron, lecz nie byłam w stanie czytać dalej. Miałam w głowie tysiąc myśli, byłam zaskoczona tym, czego się dowiedziałam, oburzona, ale i szczęśliwa, że w końcu WIEM, chciałam to przekazać wszystkim, których znam, chciałam czytać dalej, lecz nadmiar nowych informacji zmuszał mnie do "przepracowania" nowych treści. Później przyszedł etap wprowadzania zmian w moim niedoskonałym stylu życia, przygotowywanie posiłków z nieznanych mi dotąd produktów (fasola mung, adzuki, spirulina, grzyby shiitake itd. - o niektórych wkrótce na blogu!), jak i dalsze doczytywanie się kolejnych rewelacji między Wschodem a Zachodem.
Ta książka między innymi traktuje o:
- dietetycznych wzorcach i kierunkach,
"Odżywianie dla zdrowia" to biblia zdrowego odżywiania. To kopalnia najmądrzejszych, sprawdzonych, najnowszych, ale też i ponadczasowych informacji o prawidłowej diecie, zdrowiu i jego zaburzeniach, a także tradycyjne przepisy kulinarne. To połączenie całej tradycyjnej mądrości Wschodu i najnowszej nauki Zachodu. To aż prawie 800 stron treści, których nigdzie indziej nie znajdziesz w jednej tylko książce.
Kiedy zaczęłam czytać "Odżywianie dla zdrowia" pochłonęłam od razu pierwsze 200 stron, lecz nie byłam w stanie czytać dalej. Miałam w głowie tysiąc myśli, byłam zaskoczona tym, czego się dowiedziałam, oburzona, ale i szczęśliwa, że w końcu WIEM, chciałam to przekazać wszystkim, których znam, chciałam czytać dalej, lecz nadmiar nowych informacji zmuszał mnie do "przepracowania" nowych treści. Później przyszedł etap wprowadzania zmian w moim niedoskonałym stylu życia, przygotowywanie posiłków z nieznanych mi dotąd produktów (fasola mung, adzuki, spirulina, grzyby shiitake itd. - o niektórych wkrótce na blogu!), jak i dalsze doczytywanie się kolejnych rewelacji między Wschodem a Zachodem.
Ta książka między innymi traktuje o:
- dietetycznych wzorcach i kierunkach,
- podstawach diagnozy i leczenia,
- Yin i Yang,
- życiowej sile Qi,
- fizjologii pokarmów rozgrzewającyh i ochładzających,
- termicznej naturze ludzi, objawach gorąca i zimna, przyczynach i zaleceniach,
- życiowej sile Qi,
- fizjologii pokarmów rozgrzewającyh i ochładzających,
- termicznej naturze ludzi, objawach gorąca i zimna, przyczynach i zaleceniach,
- budowaniu zewnętrznej i wewnętrznej odporności,
- nadmiarach i niedoborach w organizmie,
- powodach i sposobach przechodzenia na nową dietę,
- nadmiarach i niedoborach w organizmie,
- powodach i sposobach przechodzenia na nową dietę,
- podstawach wiedzy o żywieniu,
- poszczególnych składnikach pożywienia (woda, białko i wit. B12, oleje i tłuszcze, substancje słodzące, sól, przyprawy, kofeina, dodatki korzenne, witaminy i suplementy, wapń, produkty z pokarmów zielonych)- bardzo szczegółowo i praktycznie opisane!
- poszczególnych składnikach pożywienia (woda, białko i wit. B12, oleje i tłuszcze, substancje słodzące, sól, przyprawy, kofeina, dodatki korzenne, witaminy i suplementy, wapń, produkty z pokarmów zielonych)- bardzo szczegółowo i praktycznie opisane!
- radowaniu się z pożywienia,
- przejadaniu się,
- łączeniu pokarmów,
- postach i oczyszczaniu,
- pożywieniu i odżywianiu dzieci,
- dostrojeniu odżywiania się do pór roku,
- przejadaniu się,
- łączeniu pokarmów,
- postach i oczyszczaniu,
- pożywieniu i odżywianiu dzieci,
- dostrojeniu odżywiania się do pór roku,
- leczniczym zastosowaniu pięciu smaków,
- pięciu Elementach (Drzewa, Ognia, Ziemi, Metalu,Wody) i systemach narządowych,
- chorobach i ich leczeniu za pomocą diety,
- gotowaniu wibracyjnym,
- właściwościach żywności roślinnej,
- programie oczyszczania z pasożytów,
- wpływie leczenia kanałowego zębów na zdrowie,
a także podano tu setki prostych i oryginalnych przepisów na dania z produktów roślinnych.
Informacji nowych, ciekawych i praktycznych o żywieniu człowieka jest tu ogrom. To kompendium wiedzy o zdrowym odżywianiu powinno stać się biblią nie tylko dietetyków, ale także nas wszystkich. Bo przecież każdemu powinno zależeć na zdrowiu, a co za tym się kryje- prawidłowym odżywianiu.
Gorąco zachęcam do lektury i bardzo mocno polecam!
- pięciu Elementach (Drzewa, Ognia, Ziemi, Metalu,Wody) i systemach narządowych,
- chorobach i ich leczeniu za pomocą diety,
- gotowaniu wibracyjnym,
- właściwościach żywności roślinnej,
- programie oczyszczania z pasożytów,
- wpływie leczenia kanałowego zębów na zdrowie,
a także podano tu setki prostych i oryginalnych przepisów na dania z produktów roślinnych.
Informacji nowych, ciekawych i praktycznych o żywieniu człowieka jest tu ogrom. To kompendium wiedzy o zdrowym odżywianiu powinno stać się biblią nie tylko dietetyków, ale także nas wszystkich. Bo przecież każdemu powinno zależeć na zdrowiu, a co za tym się kryje- prawidłowym odżywianiu.
Gorąco zachęcam do lektury i bardzo mocno polecam!
Witam.
OdpowiedzUsuńBradzo ciekawa recenzja. Jestem ciekawa, co pisze o łączeniu pokarmów. Czy chodzi o niełączenie białek z węglowodanami? Zaczęłam się tym ostatnio interesować i jestem ciekawa czy w książce jest cos na ten temat.
Gdyby mogła pani odpowiedzieć.
Dziękuję I pozdrawiam.
Tak, nawet cały rozdział jest poświęcony łączeniu pokarmów. Zawarto w nim znaczenie łączenia , podstawowe zasady, plany, przykłady, wykres, związek łączenia pokarmów z alergią oraz inne ciekawe informacje na ten temat.
OdpowiedzUsuń