środa, września 18, 2013

PILAW Z FASOLKĄ MUNG



Fasolka Mung to najdelikatniejsza z fasolek. Nie wymaga długiego moczenia ani długiego gotowania. Jest delikatna w smaku i baaaardzo zdrowa! Jadłam i przygotowywałam ją pierwszy raz. Przypadła mi do gustu, tym bardziej, że karmię piersią i wzdymające produkty nie są wskazane. A po fasolce Mung, nie było żadnego problemu ze wzdęciami, kolkami lub innymi sensacjami u mojego Maluszka ;)

100g Fasoli Mung (ugotowanej) zaspokaja ponad 50% zapotrzebowania organizmu na błonnik. Dodatkowo ziarna tej fasoli obfitują w białko, witaminy B1, B2, B5, B6, B9(kwas foliowy), K, E, C i A oraz wiele pierwiastków takich jak: magnez, mangan, selen, wapń, fosfor, żelazo, miedź, potas i cynk. Fasola Mung i potrawy przygotowane na jej bazie ma zbawienny wpływ na układ nerwowy człowieka dlatego poleca się ją osobom narażonym na duży stres oraz kobietom planującym ciążę i w ciąży (ze względu na wysoki poziom kwasu foliowego).


Składniki: 
100g fasolki Mung (w dobrej cenie i dobrej jakości dostępna w sklepie internetowym skworcu.com.pl)
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
200g pieczarek
100g fileta z kurczaka lub indyka
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
0,5 łyżeczki kurkumy
szczypta imbiru w proszku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki przecieru pomidorowego
szklanka gorącej wody

oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie:Fasolę Mung zalać wodą i moczyć ok. 2-3 godzin. Następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości (zaledwie ok. 20-25 minut), odcedzić z wody. Mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka, obsmażyć razem, przełożyć na talerz. Papryki okroić z gniazd nasiennych, pokroić w 1 cm paski. Pieczarki pokroić w dużą kostkę. Na dużą patelnię lub do garnka o nieprzywierającym dnie wlać odrobinę oliwy, podsmażyć najpierw pieczarki (ok. 5 min.) posypując delikatnie solą i pieprzem. Następnie dodać paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę, ziele angielskie, liść laurowy, kurkumę, imbir. Wymieszać, podsmażyć ok. 1 minuty. Dalej dodać przecier pomidorowy rozpuszczony w szklance gorącej wody. Po wymieszaniu dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodać fasolkę Mung oraz mięso z cebulą. Dusić razem jeszcze ok. 5 minut. Doprawić ewentualnie do smaku. Gotowe!
Pilaw podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...