poniedziałek, września 24, 2012

KURCZAK PO POLSKU

Pomysł z zeszytu mojej Teściowej na wykwintny niedzielny obiad:

Składniki:
kurczak średniej wielkości ok. 1,5 kg
150g wątróbki drobiowej
2 bułki pszenne najlepiej czerstwe
jajko
cały pęczek natki pietruszki
majeranek
sól, pieprz
łyżeczka cukru
łyżeczka masła

Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy i moczymy w mleku co najmniej godzinę. Kurczaka czyścimy, myjemy, osuszamy. Następnie solimy, pieprzymy i nacieramy majerankiem. Odstawiamy, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Bułki moczymy w ciepłej wodzie, aż będą miękkie, będą się rozpadać. Odsączamy z wody i wrzucamy do blendera razem z wymoczoną już wątróbką, natką pietruszki, surowym jajkiem, łyżeczką cukru, masła, solą i pieprzem do smaku. Miksujemy na papkę (mniej więcej konsystencji pasztetu). Gotowym nadzieniem faszerujemy kurczaka. Pozostałe nadzienie (bo na pewno całe nie zmieści się do środka) pakujemy szczelnie w sreberko, które będziemy piec razem z drobiem. Nadzianego kurczaka zszywamy lub spinamy.. Wkładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i nakłuwamy folię igłą. Kurczaka oraz sreberko z nadzieniem pieczemy w nagrzanym do 180st. piekarniku przez 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem można rozerwać torebkę, by kurczak się przyrumienił i miał chrupiącą skórkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...