Pomysł
z zeszytu mojej Teściowej na wykwintny niedzielny obiad:
Składniki:
kurczak
średniej wielkości ok. 1,5 kg
150g
wątróbki drobiowej
2
bułki pszenne najlepiej czerstwe
jajko
cały
pęczek natki pietruszki
majeranek
sól,
pieprz
łyżeczka
cukru
łyżeczka
masła
Przygotowanie:
Wątróbkę
oczyszczamy i moczymy w mleku co najmniej godzinę. Kurczaka
czyścimy, myjemy, osuszamy. Następnie solimy, pieprzymy i nacieramy
majerankiem. Odstawiamy, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Bułki moczymy w ciepłej wodzie, aż będą miękkie, będą się
rozpadać. Odsączamy z wody i wrzucamy do blendera razem z wymoczoną
już wątróbką, natką pietruszki, surowym jajkiem, łyżeczką
cukru, masła, solą i pieprzem do smaku. Miksujemy na papkę (mniej
więcej konsystencji pasztetu). Gotowym nadzieniem faszerujemy
kurczaka. Pozostałe nadzienie (bo na pewno całe nie zmieści się
do środka) pakujemy szczelnie w sreberko, które będziemy piec
razem z drobiem. Nadzianego kurczaka zszywamy lub spinamy.. Wkładamy
do rękawa do pieczenia, zamykamy i nakłuwamy folię igłą.
Kurczaka oraz sreberko z nadzieniem pieczemy w nagrzanym do 180st.
piekarniku przez 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem można
rozerwać torebkę, by kurczak się przyrumienił i miał chrupiącą
skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.