wtorek, sierpnia 30, 2011

FASZEROWANE PAPRYKI II

Dzisiaj wersja z farszem rybnym.

Składniki:
4 duże papryki czerwone lub/i żółte
1 torebka ryżu
450 g mrożonego szpinaku
125 g mozzarelli
250g filetów rybnych bez ości
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy do ryb
sól, pieprz
cebula, czosnek- jeśli nie karmisz piersią!

Przygotowanie:
Papryki umyj, przekrój wzdłuż, wydrąż gniazda nasienne. Ugotuj na sypko ryż. Pokrój filety rybne oraz mozzarellę w kostkę. Do dużej miski wrzuć rybę, dodaj jajko, rozmrożony i odsączony szpinak, przyprawy, ewentualnie drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj ostygnięty ryż. Wszystko wymieszaj. Faszeruj papryki. Gotowe włóż do rękawa do pieczenia, a następnie piecz 40 minut w 180 st. C.

Do faszerowanych papryk świetnie pasuje sos pomidorowy lub śmietanowy.

niedziela, sierpnia 28, 2011

„OSOBOWOŚCI RODZINNE”, D. Field, Wyd. Logos, Warszawa 1999

                                                           


Nieważne ile mamy lat, jak dawno temu założyliśmy swoją rodzinę. Zawsze nasza rodzina, w której się wychowaliśmy będzie wywierała na nas wpływ. To, jakimi jesteśmy partnerami i rodzicami zależy od relacji z naszymi rodzicami. Często nieświadomie powielamy dobrze znane nam zachowania- jeśli w dzieciństwie byliśmy bici, my także bijemy swoje dzieci; jeśli nas poniżano, my robimy to samo itd.



Każda rodzina jest inna. Według D. Fielda jest 5 typów rodzinnych osobowości: rodzina związków, władzy, opiekuńcza, chaotyczna oraz nadmiernie uzależniona. W omawianej książce autor podaje przykład każdej z takich rodzin, dokładnie opisuje ich funkcjonowanie- relacje między partnerami, styl ich rodzicielstwa, zachowanie dzieci, dynamikę, wpływ światopoglądu oraz dorosłe życie.



Dzięki tej publikacji dokonamy analizy swojego pochodzenia rodzinnego, co pomoże nam zrozumieć przeszłość, swoje aktualne postępowanie, powstałe w życiu trudności oraz przerwać powielany rodzinny wzorzec zachowań. Dowiemy się także jak na nowo postępować z rodzicami, by nasze wzajemne relacje były zdrowe dla obu stron.


czwartek, sierpnia 25, 2011

TEST PIELUSZEK JEDNORAZOWYCH

 Test dotyczy tylko rozmiaru 1. Jakość większych rozmiarów może się różnić z ocenianymi poniżej!


HUGGIES NEWBORN 1

Ładne, nie przeciekają, ale ... są sztywne. Niestety tez za każdym razem, gdy Rysio miał na sobie Huggies musiałam go całego przebierać po każdym wypróżnieniu. Jakoś dziwnie siuśki wylatują górą chyba wyciętym miejscem na pępuszek, a kupka bokiem- przez falbankę. Poza tym rzepy są bardzo słabe. Ogólnie nie jesteśmy z nich zadowoleni.



DADA 1 (Biedronka)

Całkiem dobre pieluchy za dobrą cenę. Dobrze wchłaniają wilgoć, nie przeciekają, mają mocny rzep, są dobrze dopasowane do pupci dziecka, nie podrażniają skóry, lecz my stosowaliśmy je na przemian z innymi pieluchami, więc nie wiem, jak wpływają na skórę przez dłuższe stosowanie.





PAMPERS PREMIUM CARE 1

Super miękkie, delikatne, bardzo dobrze wchłaniają wilgoć i większą kupkę. Mają same zalety, no może oprócz ceny. Zdecydowanie najlepsze pieluchy!






PAMPERS NEW BABY 1


Spełniają swoją rolę- nie podrażniają delikatnej pupci niemowlęcia, wchłaniają co mają wchłaniać, mają mocne rzepy i wysoki stan, dzięki czemu zawartość pieluchy nie wylatuje górą.



BABY DREAM 1 (Rossmann)


Sprawdzają się przy siuśkach, przy kupie nie wytrzymują testu suchości- kupę widać, aż po zewnętrznej stronie pieluchy, nie wchłania się w pieluchę. Mają mocny rzep. Najlepiej używać ich na przemian z innymi pieluchami.

wtorek, sierpnia 23, 2011

KASZA GRYCZANA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Dzisiaj przepis bez zdjęcia, ponieważ danie nie wygląda atrakcyjnie. Jeszcze byście się zniechęciły, a jednak warto je przygotować i spróbować, gdyż zadziwia swoim smakiem. Przygotowuje się je błyskawicznie- zaledwie w 15 minut. Ma też swoje walory zdrowotne, polecane jest kobietom karmiącym piersią. Pomysł ten znalazłam w książce P. Agrawal „Odkrywam macierzyństwo”.
Proporcje na 2 osoby.

Składniki:
1 szklanki suchej kaszy gryczanej (lub 2 torebki)
2 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 szklanki pestek słonecznika
sól

Przygotowanie:
Zagotuj wodę, posól, dolej oliwę i dodaj kaszę. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż woda wsiąknie w kaszę. Kiedy gotuje się kasza, pestki słonecznika podpraż na złoty kolor na patelni lub w piekarniku w temp. 180 st. C- uważaj, by się nie spaliły. Po ugotowaniu kaszy wymieszaj z nią pestki. I gotowe! Prawda, że szybkie i proste? A jak smakuje!

poniedziałek, sierpnia 22, 2011

MARCHEWKOWY CHLEBEK

Przepis otrzymałam od koleżanki- Marty Z. Długo zwlekałam z wykonaniem, a teraz żałuję, bo chlebek jest wyśmienity. I pomyśleć, że tyle okazji mi uciekło, by go przygotować i zjeść! A teraz, gdy muszę się ograniczać z jedzeniem słodkiego, ten wypiek idealnie pasuje jako alternatywa. Ma mało cukru, a jest słodki dzięki pieczonej marchewce i jabłkowi. A przy tym robi się go szybko- mnie się udało między jednym a drugim karmieniem.
Musicie spróbować! A Ty Marto Z.- jeśli mnie teraz czytasz- szykuj dla mnie kolejne pyszne i zdrowe przepisy!

Składniki:
2 duże marchwie
1 jabłko
200g mąki
2 jaja
40g brązowego cukru
wanilia
goździk (ja wolę cynamon, więc dodałam zamiast goździka pół łyżeczki cynamonu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Marchwie zetrzeć na tarce na małych oczkach, jabłko na dużych (nie odcedzać soku!). Dodać do jaj. Dodać też mąkę, wanilię, goździk/ cynamon, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać mikserem. Włożyć do foremki. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec około 30-40 minut.

Ciasto powinno być mokre.

czwartek, sierpnia 18, 2011

DIETA CIĘŻARNEJ

Dziś zamieszczam kolejny artykuł zaprzyjaźnionej dietetyczki z Epicentrum zdrowia- Eweliny Wieczorek. Tym razem o diecie w czasie ciąży.

środa, sierpnia 17, 2011

„NOBEL DLA PAPRYKI”, T. Olszański, Wyd. Studio Emka, Warszawa 2011


Gotowanie to sztuka. I właśnie o węgierskiej sztuce kulinarnej jest ta książka. Autor zabiera czytelników w podróż na Węgry. Najpierw opisuje kulturę gotowania tego kraju, zapoznaje z tradycjami, zachęca do odwiedzin niektórych budapeszteńskich restauracji serwujących prawdziwie madziarskie jadło. Znaczna część książki przeznaczona jest jednak na przepisy. Dzięki temu ugotujemy różne narodowe potrawy. Znajdziemy tu pomysły na zupy, przystawki, dania z ryb, mięsa, sałaty i surówki oraz ciasta i desery. Na ich podstawie przygotujemy codzienną strawę, ale także wykwintne przyjęcie.


Głównymi składnikami kuchni węgierskiej są papryka, cebula, smalec, czosnek i pomidor. Stanowią one bazę wielu potraw, przede wszystkim gulaszy, leczo, porkolt, paprykarzy (przepisy na wszystkie znajdziecie w książce).

Właściwie każde danie mogą spożywać kobiety w ciąży, lecz nie powinny przesadzać ze smalcem. Jest też i coś dla młodych matek karmiących piersią, np. strudel jabłkowy, pogacze z ziemniakami, kluski kładzione, sandacz po balatońsku, nadziewane kabaczki oraz inne, niestety jednak bez dodatku boczku czy smalcu oraz czosnku i cebuli.

Książkę polecam tym, którzy lubią poznawać nowe smaki oraz wybierać się w kulinarne podróże nie wychodząc ze swojej kuchni...

piątek, sierpnia 12, 2011

FASZEROWANE PAPRYKI

Nadszedł sezon na paprykę. Wreszcie!

Składniki na 3 osoby.

Składniki:
4 duże papryki czerwone lub/i żółte
4 pomidory
1 torebka ryżu
250g mielonego (dla karmiących kobiet najlepsze jest z indyka)
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do mielonego (ja używam Przyprawy Świata)
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
cebula, czosnek- jeśli nie karmisz piersią!
odrobina szczypiorku
odrobina mozzarelli

Przygotowanie:
Papryki umyj, przekrój wzdłuż, wydrąż gniazda nasienne. Ugotuj na sypko ryż. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę. W dużej misce do mielonego mięsa dodaj 2 jajka, przyprawy, pomidory, ewentualnie drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj ostygnięty ryż. Wszystko wymieszaj. Faszeruj papryki. Gotowe włóż do rękawa do pieczenia, a następnie piecz 40 minut w 180 st. C. Po tym czasie rozerwij folię, papryki posyp mozzarellą oraz szczypiorkiem i wstaw do wyłączonego już piekarnika na 5 minut.

Do faszerowanych papryk świetnie pasuje najzwyklejszy sos pomidorowy.

czwartek, sierpnia 11, 2011

„TO, CO NAJBARDZIEJ LUBIĘ... PRZYJACIELE.” oraz „ RODZINA”, T. Moroney, Wyd. Debit, Bielsko- Biała 2011

 
Seria książeczek „To, co najbardziej lubię...” ma na celu wzbudzić w kilkuletnim dziecku pozytywne uczucia o codziennych jego doświadczeniach oraz uczyć optymizmu. Autorka bardzo często powtarza słowa „uwielbiam”, „bardzo lubię”, „podoba mi się”, „kocham”.

Książeczka pt. „Przyjaciele” przedstawia maluchowi co to jest przyjaźń, na czym polega, kim są prawdziwi przyjaciele, co robić, by samemu nim być itd.

Książeczka pt. „Rodzina” to ciepła opowieść o miłości, szacunku, trosce, radości i innych pozytywnych uczuciach związanych z byciem członkiem rodziny.

Z serii ukazały się także tytuły „Gdy idę spać”, „W sobie samym”, „W przedszkolu” oraz „Podczas zabawy”.

Bardzo pouczające to historie dla każdego przedszkolaka. I w dodatku pięknie zilustrowane. Rodzice natomiast, na ostatniej stronie każdej z książeczek znajdą wskazówki do rozmów z maluchem dotyczące głównego tematu. Polecam!

środa, sierpnia 10, 2011

ZIELONE SPAGHETTI

Danie na szybki i lekki obiad dla 2 osób.

Składniki:
makaron spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 zielona papryka
pęczek szczypiorku
pół kostki sera feta
bazylia
słodka papryka w proszku
pieprz

Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. W tym czasie pokrój paprykę oraz ser feta w kostkę, szczypior drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż krótko czosnek, dodaj paprykę oraz szczypiorek. Smaż ok. 5 minut. Następnie dodaj przyprawy do smaku oraz ser feta. Smaż jeszcze 3 minuty. Sos wyłóż na ugotowany makaron i gotowe!