poniedziałek, października 26, 2020

"ROŚLINNY COMFORT FOOD DLA KAŻDEGO" Eryk Wałkowicz, Wydawnictwo Znak 2020


Comfort food
oznacza komfortowe jedzenie, a zatem smaczne, proste i nie wymagające wiele czasu podczas jego przyrządzania. Dla mnie są to zdecydowanie różnego rodzaju placki, owsianki, kotleciki warzywne, makarony oraz zapiekanki 😋😊, a wszystko to z dodatkiem warzyw lub owoców 💚.

A z czym kojarzy się comfort food Erykowi Wałkowiczowi, autorowi bloga erVegan.com, który wydał właśnie swoją trzecią książkę? Dla niego również musi być roślinnie, prosto, zdrowo,
jedzenie ma przypominać babcine smaki i wywoływać poczucie szczęścia. Czy takie właśnie są przepisy w najnowszej książce Ervegana "Roślinny comfort food dla każdego"?


Znajdziemy w niej dania wytrawne takie jak: różne kluski, klopsiki, tosty, omlet, pełnoziarniste naleśniki i placuszki, mnóstwo dań zapiekanych, pierogi, paluszki bezrybne, frytki z batatów lub obierek z ziemniaków (wow!), a także kilka pomysłów na warzywa w roli głównej. Przeważają raczej makarony, ryż, dania mączne (glutenowe), ale trzeba przyznać, że ta tym właśnie opiera się najczęściej kuchnia prosta, smaczna i przypominająca dzieciństwo 😉. A dla tęskniących za tłuściutkimi dodatkami, Ervegan proponuje skwarki z tofu oraz owsianą bułkę tartą.




Po czymś konkretnym na talerzu, czas na słodkości 😍. Uwielbiam zdrowe wersje słodyczy, a kupne już dla mnie nie istnieją 😋. Polecam i Wam się przestawić- na pewno będzie zdrowiej, a i bardziej różnorodnie! Chociaż taki tort naleśnikowy czy makaron z truskawkami, to może uchodzić za obiad od razu z deserem (jeżeli jesteście w stanie odpuścić sobie jeszcze deser...😆). No to do kawki czy jako słodkie drugie śniadanie możecie sobie upiec drożdżówki z budyniem i orzechami (o mamusiu 😋), ciasto jogurtowe z jagodami, banalne rogaliki na bazie gotowego ciasta francuskiego, owsiane crumble z owocami, praliny, serniczki, ciastka owsiane. Natomiast moim hitem i odkryciem jest jaglany budyń, który podbił serca Moich Dzieci! W końcu przestałam wysłuchiwać marudzenia, że chcą kupny budyń z proszku na mleku krowim, taki jaki jedli w przedszkolu. Od dnia, w którym zaserwowałam im budyń jaglany, chcą tylko ten 👍😜.

Jeżeli na co dzień zważacie na wartości odżywcze posiłków, każdy przepis zawarty w książce ma je wyszczególnione. W końcu autor, Eryk Wałkowicz, to młody dyplomowany dietetyk, który rozumie kuchnię nie tylko od strony smaku, ale i zbilansowanej diety.



Książka ponadto jest pięknie wydana- każdy przepis zawiera smakowite zdjęcie, szata graficzna ułatwia praktyczne korzystanie, jest też to, co najbardziej lubię i cenię w opisach kulinarnych, czyli "słowo od autora" przed każdym daniem. Uwielbiam słuchać i czytać o jedzeniu...


A czym dla Ciebie jest comfort food?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...