Ciasto jest zdrowe, ponieważ nie zawiera tłuszczu do pieczenia. Poza tym dostarcza solidnej dawki magnezu oraz kwasów omega-3!
Składniki:
100g mąki
130g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
50g brązowego cukru (ewentualnie białego)
10g cukru waniliowego
3 jajka
2 łyżki miodu
pół opakowania proszku do pieczenia
starta skórka cytrynowa lub olejek cytrynowy/ pomarańczowy
Przygotowanie:
Mąkę, brązowy cukier, mielone orzechy, skórkę cytrynową/ olejek, miód i proszek do pieczenia mieszamy mikserem w misce. Oddzielamy białka od żółtek jaj. Żółtka mieszamy z masą, a białka razem z cukrem waniliowym ubijamy na pianę. Następnie delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy lub papierowych foremek do muffinek do 2/3 wysokości (powinno starczyć na ok. 11 sztuk). Ciasto można udekorować kawałkami orzechów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy ok. 25 minut. A gdy ciasto troszkę się ostudzi... bez poczucia winy możemy się objadać! Mniam...
> brzmi smakowice! :D kupie tylko forme do muffinek i na pewno upieke ten smakołyk :)
OdpowiedzUsuńczy mozna użyć mąki innej niż pszenna? czy wyjda tak samo dobre?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z inną mąką, ale myślę, że powinny również wyjść pyszne ;) Pozdrawiam i koniecznie daj znać, jak wyszły!
UsuńKoniecznie muszę wypróbować :) wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń