Coraz więcej ludzi rezygnuje z jedzenia mięsa. Według statystyk, jakie podaje ciocia Wikipedia, w Polsce jest ok. 3,2% wegetarian, na świecie ok. 5%, a dodatkowo ok. 20-25% ludności deklaruje ograniczenie mięsa.
Jedni nie jedzą go z powodów ideologicznych, religijnych, inni ze względów zdrowotnych, a są i tacy, którzy zauważają niską jakość oferowanego na szeroką skalę mięsa, a co za tym idzie zdecydowanie gorszy smak, jak i cały łańcuch negatywnych skutków.
Większość ludzi jednak spożywa mięso codziennie, a nawet kilka razy dziennie i nie wyobraża sobie, by dania jarskie dobrze smakowały. Widocznie nie próbowali nigdy tego, co dobre. Widocznie nie spotkali nigdy dobrego wegetariańskiego kucharza. Widocznie nie trafili nigdy na dobry wege- przepis! Zawsze można to nadrobić... Macie w swoim kręgu mięsożernych niedowiarków? A może macie dość swoich jedzonych na okrągło roślinnych posiłków? Na to wszystko jest rozwiązanie! Książka kucharska "Moja kuchnia wege" pomoże coś zmienić na Waszych talerzach ;)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgd1dCNXMssxnY3BwZBz2MpYTpPy7Is9lHL_JAN0pXjeyoa4Y62khIptAt5cdbKGvOXZnvXR72qXlkW1AWD29tw3_hP_Chbi3k9dwogrQZ4Q8nK4kDv9x3B6n-ofnHqMpdewe0sbPdH-0o/s640/wege3.jpg)
Na wstępie, autorka- Audrey Cosson- tłumaczy na czym polega wegetarianizm. Podpowiada jakie produkty dobrze mieć w swojej spiżarni oraz na co jest sezon o każdej porze roku. Makaron, zboża, ryż, warzywa strączkowe i suszone, ziarna i orzechy, produkty mleczne i jajka, tłuszcze, jak i substytuty mięsa to podstawa roślinnej diety. Dlaczego właśnie to jest najważniejsze? Ponieważ wszystkie to zawiera niezbędne organizmowi wartości odżywcze. Odżywiając się różnorodnie i prawidłowo można być w pełni sił i zdrowia nawet będąc wegetarianinem! Ba, to właśnie wegetarianie żyją najdłużej!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkkIMmkoTVIULyNfsq-S8UBQAbDE4YMV2P6lrU1rVCNTzDn8rWnu_7fHWK1ZFZIn_kJo1bg0gq-6f105if3V3AFKdV8-enz8A5iz7leKvxh4SvoWIQ1v2BrgDhyVDYygU5LfE1dv9yfgY/s640/wege4.jpg)
Jesteście chętni spróbować roślinnego śniadania? Audrey Cosson proponuje naleśniki z wanilią, orzechami laskowymi i czerwonymi owocami, granolę z suszoną żurawiną i kardamonem, owsiankę z komosy ryżowej z pestkami dyni, imbirową chia fresca, jetteh, jak i sałatki, zupy, musy, placki, serki i inne. Taki początek dnia nakręca nie tylko daje siłę na cały dzień, ale i jak podnosi nastrój! Omniom mniom...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSZ8qjo6XM_ppEkUAyvublEDafhG39v8tVMKi-sJWqygoU2DhkTtbIKK3YhqNO90rN2sdQu19_LrLJzWz2XcZdQW4x9op9blMq835KDkbP9Mg6Zbu-h3xMJeM2kWn7DzZH5WoVKQ4L-rQ/s640/wege5.jpg)
A co na obiad? Ja poproszę przepyszną kalafiorową pizzę z figami i ricottą albo tartę z marchwią i tymiankiem. Jutro natomiast zjadłabym pieczone kalafiorki z wędzoną papryką, a może falafele z czerwonej fasoli z libańską sałatką tabbouleh. Pojutrze z kolei planuję zjeść quiche z pomidorkami i nasionami chia lub tadżin z dynią, ciecierzycą, figami i seitanem. A Wy co byście zjedli? W książce jest jeszcze wiele innych obiadowych pomysłów...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieM3Tjyla88uOq3ccixrVRxQeOu4ijO-MOea74S9jAyY5vTCeyAjX_WJwC2KoPYcZbAX5bLtyPra6IHm3RwMe0iqD1a6IqKk-aVmt7-Ck5SfzkO634Dt7-FEE0L0Rr58lLKLp3ubqYiO4/s640/wege6.jpg)
W końcu czas na deser! Uwielbiam zdrowe słodkości, bo nie mam po nich wyrzutów sumienia ;) Spróbowałabym wszystkiego, czyli sernika z malinami i płatkami owsianymi, kuksus z prosa z truskawkami i rabarbarem (to jest fajny pomysł na II śniadanie), marmurkowe brownie z tahini (obłędne!), jabłka w karmelu z kruszonką pistacjową, tartaletki truskawkowo- pistacjowe, panna cotta z zieloną herbatą i marakują (o jakie to musi być dobre!) i muffinki z borówkami i nasionami chia.
Wszystkie dania z tej książki są proste w wykonaniu, a jednocześnie niebanalne. Książka jest pięknie wydana- twarda oprawa, duże, kolorowe zdjęcia, przejrzysta szata graficzna... A do tego to wydawnicza nowość! Jedynie brakuje mi zakładki, która jest niezwykle praktyczną rzeczą w książce kucharskiej, ale czepiać się nie będę ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.