To danie jemy dosyć często, gdy brakuje nam czasu na gotowanie. Przepis został zaczerpnięty z programu tv "Masterchef" i jest autorstwa zdolnego młodego człowieka- Janka Paszkowskiego (oryginalny przepis tutaj). Troszkę zmieniłam składniki, ale i tak jest pycha! Sposób przygotowania pozostał niezmieniony. 
Gorąco polecam!
Gorąco polecam!
Składniki:
makaron tagliatelle, np. Czaniecki
ok. 250g cukinii
200ml  śmietanki 12%
garść  świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania na wierzchu (ale ja dodaję mozzarellę) 
10  suszonych pomidorów
2  ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Makaron  ugotować al dente.
W  misce wymieszać śmietankę, przeciśnięty czosnek, garść parmezanu/ mozzarelli, 
pokrojone w  paski suszone pomidory i pokrojoną w ćwierć - plasterki 
cukinię. Całość doprawić  solą i pieprzem do smaku. Masa powinna być 
dosyć gęsta ( nie  lejąca).
Makaron  odcedzić, ale tak, by na dnie garnka zostawić odrobinę wody z
 makaronu.  Następnie wrzucić makaron z powrotem do garnka, a następnie 
dodać masę  śmietanowo-parmezanową.  Całość wymieszać i podgrzewać do 
momentu, aż masa  pięknie się rozpuści i jedwabiście pokryje makaron. 
Doprawić ewentualnie do  smaku, przełożyć na talerz, posypać świeżo 
tartym parmezanem (lub mozzarellą. 
 

 
Uwielbiam tę potrawę, ale z drobną modyfikacją: cukinia pokrojona w cieniutkie, podłużne plastry. Pięknie wtedy wygląda na talerzu, bo dobrze komponuje się z makaronem. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń