Pages

Strony

czwartek, sierpnia 02, 2012

TEST ZUPY CEBULOWEJ BABCI ZOSI (FIRMY SYS)


Zostałam wybrana do przetestowania nowej zupy Babci Zosi (babcia mojego męża rzeczywiście ma na imię Zosia, ale tym razem chodzi o zupę firmy SYS) ;) Produkty firmy SYS są już nam znane- próbowaliśmy kiedyś zupę z soczewicą oraz botwinkę. Obie okazały się bardzo smaczne i warte kolejnego zakupienia, tym bardziej byłam ciekawa nowej potrawy Babci Zosi...
Przepis producenta:
1)Zawartość obu torebek wsyp do 1 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
2)Następnie dodaj 1 łyżkę masła lub oliwy i gotuj około 20 minut na małym ogniu, czasem mieszając.
3)Najlepiej podawać zmiksowaną.

Rada: Zupa Cebulowa jest smaczniejsza, jeśli gotuję ją nieco dłużej, pamiętając o dolewaniu wody. Pod koniec gotowania dodaję 30% śmietankę i podaję z grzankami lub tartym żółtym serem.

Skład: cebula suszona (min. 35%), bułka pszenna tarta ( mąka pszenna, sól, drożdże, cukier, tłuszcz roślinny), sól, cebula prażona (cebula, olej roślinny)(min 5%), warzywa suszone (pasternak, seler, czosnek, natka pietruszki), ekstrakt drożdżowy, pieprz czarny, kminek, tymianek.


Wg mnie i męża :) : nigdy jeszcze nie jedliśmy zupy cebulowej. Nie było w naszych domach takiej potrawy. Byliśmy więc ciekawi jej smaku i czy w ogóle jest to „nasz” smak. I co się okazało? Tak, to jest to, co lubimy. Wyśmienita zupa, delikatnie pikantna, dobrze doprawiona naturalnymi przyprawami (zero chemii, polepszaczy smaku, tajemniczych E jakiś tam), czuć w niej warzywa. Kremowa konsystencja też przypadła nam do gustu. Zupę przyrządziłam według przepisu producenta (dodałam masło oraz pod koniec gotowania łyżkę śmietany 12%), przed podaniem wrzuciłam odrobinę natki pietruszki. Grzanki z bagietki z roztopionym żółtym serem świetnie dopełniły całość dania. Jesteśmy pod wrażeniem kolejnej zupy Babci Zosi i wcale nie podlizuję się teraz producentowi! Dania Babci Zosi to jedyne dania z torebki, po które sięgamy i które bez skrupułów podałabym dziecku. Nie zawierają grama chemii, przyrządza się je szybko, choć trochę dłużej niż popularne fixy znane z reklam. Wolę jednak gotować 5-10 minut dłużej, ale jeść zdrowo, smacznie i naturalnie. Spróbujcie sami :)
I jeszcze jedno! Nie wiem, ile kosztuje zupa cebulowa, ale pozostałe zupy są w cenach ok. 3,50zł, czyli bardzo przyzwoicie.

1 komentarz:

  1. Ja tam jednak wolę swoją (http://carryikurkuma.wordpress.com/category/today-im-cooking/zupy/), ale plus dla producenta za brak chemii!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.