czwartek, sierpnia 11, 2016

"SZTUKA FERMENTACJI", S.E. Katz, Wyd. Vivante 2016


Kiszenia ogórków nauczyłam się już jako kilkuletnia dziewczynka :) Każdego lata robiłam to z rodzicami, wykorzystując ogórki, koper i chrzan z naszego ogródka. Kiedy w upale w sezonie ogórkowym biegałam między grządkami, czułam już nadchodzący proces fermentacji. Nigdy nie zaniechałam kiszenia ogórków, a w zeszłym roku odważyłam się nawet pójść o krok dalej i przygotowałam na zimę kiszone papryki i pomidory. A kilka tygodniu temu, kiedy ujrzałam książkę "Sztuka fermentacji"- oszalałam zupełnie!


Okazuje się, że kisić można wszystko- warzywa, owoce, ale i mięso, jaja czy zboża! Mało tego, bakterie są w stanie rozkładać szkodliwe dla środowiska odpady, np. opony, paliwo lotnicze, broń chemiczną, ftalany! Idźmy dalej: istniejemy, żyjemy dzięki fermentacji! Nasze ciała zamieszkują miliardy niezbędnych nam bakterii. A mania czystości i usuwania bakterii (np. poprzez używanie mydeł, chusteczek antybakteryjnych) obniża naszą odporność. Zupełnie niepotrzebnie boimy się i tak nienawidzimy tych małych stworzonek.

Bakterie "to wysoce rozwinięte formy życia posiadające skomplikowane układy umożliwiające im dostosowywanie się i przetrwanie w dowolnych warunkach. (...) Sfermentowanej żywności nie wynaleźli ludzie- stanowi ona naturalne zjawisko, które człowiek zauważył i nauczył się odtwarzać."

Czy jest wśród moich Czytelników ktoś, kto nie lubi kiszonek? Odezwać się w takim razie proszę, bo nie wyobrażam sobie nie lubić kiszonych ogórasów i kapuchy!

Oprócz walorów smakowych, fermentowane produkty mają mnóstwo innych zalet:
- są zakonserwowane i mogą w takim stanie przetrwać o wiele dłużej, niż produkty świeże,
- proces fermentacji zabija pałeczki Salmonella, E. Coli, Listeria, Clostridium i inne szkodliwe drobnoustroje,
- kiszenie to magia- zwiększa wartości odżywcze, a zmniejsza substancje antyodżywcze i toksyny,
- działa przeciwbakteryjnie,
- kiszonki to prosta żywność, omijająca taśmy produkcyjne,
- kiszonki są lekkostrawne,
- zawierają między innymi mnóstwo witaminy C,
- poprawiają samopoczucie,
- zwiększają odporność,
- niektóre zawierają cenne dla jelit żywe kultury bakterii kwasu mlekowego,
- a także wstępnie przetrawiają składniki odżywcze.

Dlatego też warto jeść kiszonki i to kilka razy dziennie, najlepiej różnorodne. A wiecie, że nie ma jednej metody fermentacji? Niektóre produkty wymagają ciemności, a inne światła słonecznego. Jedne wymagają dostępu powietrza, inne nie. Jedne są lepsze z przyprawami, innym wystarczy sama sól lub ... cukier!

Jeśli najbardziej ze wszystkich kiszonek wielbicie kiszone ogórki, w tym roku zastosujcie się do poniższych wskazówek, które wyczytałam w "Sztuce fermentacji":
- chlorowana woda (czyli przede wszystkim nasza kranówa!) spowalnia lub uniemożliwia proces fermentacji (chlor zabija też drożdże!),
- sól nie powinna zawierać jodu,
- na jędrność ogórków ma wpływ dodanie siarczanu potasu lub wodorotlenku węgla. Innym sposobem jest włożenie kilku plastrów surowej marchwi, niektórzy podobno zanurzają ogórki we wrzątku przed ich ukiszeniem, inni z kolei wkładają warzywa do lodówki lub moczą je w lodowatej wodzie- ilu ulubieńców procesu fermentacji, tyle sposobów ;),
- dodatek liści chrzanu, wiśni czy winorośli pozwala ogórkom zachować świeżość,
- warzywa powinny być całkowicie zanurzone w solance,
- kiszonek się nie pasteryzuje, gdyż tak wysoka temperatura zabija proces fermentacji,
- ogórasy przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, wtedy powinny przetrwać całą zimę.

"Sztuka fermentacji" to kopalnia wiedzy! Jestem zaskoczona ilością informacji o kiszeniu- takie tomisko (ponad 600 stron)! Znajdziecie tu opisy sposobu fermentacji każdego produktu- od warzyw, owoców zaczynając, po miód, zboża i na mięsie kończąc. Jest również i o napojach alkoholowych domowej roboty ;) Wino, miód pitny, cydr, perry- na co macie ochotę?

Autor podzielił się także kilkoma przepisami na placuszki na zakwasie (genialne!) i coś, do czego się przymierzam od kilku miesięcy, czyli marokańskie słone cytryny!

Jeśli- podobnie, jak mnie- opętało Was szaleństwo kiszenia produktów, będziecie pewnie zachwyceni tą publikacją ;) Do zdobycia tutaj: http://www.taniaksiazka.pl/sztuka-fermentacji-p-643855.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...