środa, kwietnia 25, 2012

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA JAMIEGO OLIVERA- PODAJ DALEJ ;)


Jamie Oliver jest autorem akcji kulinarnej „Podaj dalej”, w którą wciągnął się już cały świat. W tym i ja ;) O co chodzi? Kucharz chciałby, by ugotować coś według jego przepisu i nauczyć gotowania chociaż 4 osoby. Każda z nich, ma nauczyć kolejne 4 itd. Uwielbiam takie akcje.

Jeszcze niedawno myślałam, że Jamie gotuje skomplikowanie i to nie dla mnie. Cóż za stereotyp! Od kiedy dostałam jego książkę kucharską, już wiem, że jest inaczej- przepisy są proste, szybkie, smaczne, a produkty w miarę dostępne w polskich sklepach.

No to- zaczynamy! Spróbuj klopsiki z łososia i przepis podaj dalej :)

(ja dostałam przepis od mamy 3-letniego Bruna. Podobno to jedno z ulubionych dań chłopca)

Składniki:
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
600 g ziemniaków
500g filetów z łososia, bez łusek i ości
oliwa
mały pęczek natki pietruszki
1 łyżka mąki, plus trochę do oprószenia
1 duże jajko
2 cytryny

Przygotowanie:
Filety z łososia natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Włóż do durszlaka, przykryj folią aluminiową. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, kładąc na garnek durszlak z rybą. Łosoś ugotuje się szybciej niż ziemniaki, musisz więc sprawdzać rybę. Odcedź ugotowane ziemniaki, a następnie wrzuć je z powrotem do garnka i zostaw do odparowania. Zerwij listki pietruszki i drobno posiekaj (łodyżki wyrzucamy). Ziemniaki rozgnieć na puree. Z ryby zdejmij skórę. Kiedy ziemniaki wystygną, przełóż je do miski wraz z rozdrobnionym łososiem i dodaj łyżkę mąki, jajko, posiekaną pietruszkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Zetrzyj drobno skórkę z cytryny, a następnie wszystko dobrze wymieszaj i ugnieć.

Oprósz mąką czysty blat. Z masy formuj kotleciki, oprósz je mąką. Jeśli chcesz zamrozić danie, owiń folią talerz, na którym są ułożone kotleciki i włóż surowe do zamrażarki. Jeśli nie chcesz zamrażać, włóż je do lodówki na godzinę. Dzięki temu nieco stężeją.

Po godzinie, rozgrzej sporo oliwy na patelni. Smaż kotleciki z obu stron po 3-4 minuty lub do momentu, aż będą chrupiące i złociste. Podawaj je od razu, z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Być może wydaje Ci się, że przepis jest skomplikowany. Ale wcale tak nie jest!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...