wtorek, lutego 28, 2012

WĘGIERSKI PRZEKŁADANIEC NALEŚNIKOWY


Składniki:
min.10 sztuk usmażonych naleśników
100 g startej gorzkiej czekolady (ale krem czekoladowy typu Nutella też może być)
100 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
ulubiona konfitura owocowa
2 jajka – osobno białka, osobno żółtka
250 g twarogu
100 ml śmietany 12%
cukier waniliowy

Przygotowanie:
Żółtka jaj dokładnie łączymy z twarogiem, śmietaną oraz cukrem. Białka ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu. Następnie na wysmarowaną tłuszczem blachę lub naczynie żaroodporne kładziemy pierwszego naleśnika. Wykładamy warstwy według schematu: naleśnik- czekolada- naleśnik-orzechy- naleśnik- dżem i posypujemy rodzynkami- naleśnik- masa serowa- naleśnik- itd. aż starczy nam naleśników oraz mas do ich przekładania. Na ostatni naleśnik wykładamy ubite białka i rozsmarowujemy (można rozsmarować też na boki). Tak przygotowany tort zapiekamy w 150- 170 st. aż białka zrobią się złociste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...