poniedziałek, czerwca 06, 2016

SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI LUB BEZ


Jest to jedyne ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam i zawsze mi wychodzi. Przygotowuje się je błyskawicznie!
Przepis pochodzi z książeczki „Ciasta dla każdego” cz. 6.

Składniki wystarczają na dosyć wysokie ciasto z dużej tortownicy lub blaszki 25cm x 25cm.

Składniki:
Ciasto:
50g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka
500g mąki (przesiać)
1 jajko całe
2 żółtka
1 białko do smarowania
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka starta z 1 cytryny
1/3 kostki masła

Kruszonka:
3 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Owoce, np. rabarbar (hmm to podobno warzywo), truskawki (koniecznie takie z małą ilością soku)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w 3/4 szklanki mleka z 1 łyżeczką cukru. Gdy zaczyn podrośnie, wlej go do pozostałych składników. Wymieszaj wszystko np. mikserem z końcówką do ciężkiego ciasta. Wyłóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Przykryj i poczekaj aż podrośnie. Następnie posmaruj białkiem, wyłóż owoce- lub nie, posyp kruszonką przygotowaną z zagniecionych podanych wyżej składników.

Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika i piecz ok. 35- 40 minut w temp. 180 st. C.

Po upieczeniu nie wystawiaj ciasta z piekarnika, niech trochę się ostudzi. Dzięki temu nie powinno opaść.

2 komentarze:

  1. zrobiłam wczoraj - proste, przyjemnie się robi, tylko dałam świeże maliny i porzeczki więc podejrzewam że to dlatego zrobił się troszeczkę zakalec, a i tak ciasto zniknęło w 24h :P

    OdpowiedzUsuń
  2. WLASNIE ZROBILAM,ALE BEZ OWOCOW SUCHE WYSZLO,ALE KRUSZONKA PIERWSZA KLASA.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...